ESPORTS

El monopatí pren el centre de Tarragona per reivindicar més espais davant la saturació actual

Les instal·lacions que hi ha a la ciutat no cobreixen les necessitats del col·lectiu de patinadors, que acusen a més la persecució social i policial

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 2 de març de 2021 a les 06:00 |
Els patinadors, en una de les mobilitzacions d'aquests darrers dies, al parc Francolí de Tarragona. | Marina Paredes
Multes, persecució i indiferència per part de les administracions. És el que denuncien que pateixen els skaters tarragonins, una disciplina esportiva que tot i el pas dels anys cada cop suma més adeptes a la ciutat. Recentment, el Club Skateboard Tarragona ha començat a mobilitzar-se cada dissabte i és fàcil veure'ls patinar plegats pel centre de la ciutat amb cartells i fent soroll. Reivindiquen més espais adaptats a les seves necessitats i no rebre més sancions de la Guàrdia Urbana. "Se'ns veu com una banda, però som esportistes", afirma Nacho Climent, un dels portaveus de la comunitat d'skaters.

Des de fa anys, l'escena del monopatí cada cop creix més. Qui creia que es tractava d'una moda passatgera basada en una subcultura pròpia dels anys setanta, vuitanta i noranta, hauria de fer un tomb pel parc del riu Francolí, principal punt de trobada actual. "Portem anys que sembla que cada cop hi ha més adolescents, cada cop hi ha més noies, més persones grans i petites, i comptem amb un únic espai al parc del Francolí des de fa 10 o 11 anys", destaca Nacho Climent, que reivindica "una nova zona esportiva més cèntrica i més ben dissenyada".


De fet, no s'han estat d'elaborar ja diverses propostes ells mateixos, mitjançant un arquitecte de confiança, i les han presentat a la regidora d'Esports, María José Lopez, però de moment no han obtingut resposta. I és que consideren que aquest espai en concret està "mal il·luminat" i que no hi caben tots els que volen patinar a la ciutat. Per això, alguns acaben patinant als carrers i utilitzant com a plataformes part del mobiliari urbà. "Més d'un veí es queixa i truquen a la policia, que ens multa per intentar fer el nostre esport en algun lloc", afegeix Climent.

"No se'ns tracta com a esportistes, la gent ens mira malament", lamenta. Concretament, en els darrers mesos ell mateix ja ha estat denunciat en dues ocasions per circular amb el monopatí. "No podem anar ni per passejos, ni per la Rambla, ni per enlloc", diu, en una ciutat que darrerament ha apostat per la mobilitat sostenible amb els patinets i futurs carrils bici, així com la reducció de velocitat dels vehicles a motor.


Un dels aspectes que destaquen és que, de fet, l'skateboarding es va incloure en els esports olímpics al 2016 i havia de ser una de les competicions dels Jocs de Tòquio de 2020, ajornats per la pandèmia.

Altres espais a la ciutat


A banda del parc Francolí, Tarragona compta amb altres skateparks, com és el cas de la Quinta de Sant Rafael o Campclar. En el primer cas, el més antic, Climent assegura que està "en molt males condicions": "Sempre hi ha pedres, és gairebé impatinable, molt vell, i alguna vegada han atracat algun amic". Tot i que la inseguretat en aquesta zona no és la mateixa que fa uns anys, el parc continua sent punt de trobada d'alguns delinqüents i això allunya els esportistes.

Pel que fa a la instal·lació del barri de Campclar, a tocar de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, els patinadors no consideren ni tan sols que sigui un skatepark. "Van posar primer els mòduls i després el terra, les entrades estan malament", assenyalen.

Cada dissabte a les quatre de la tarda, desenes d'adolescents es manifesten pel centre de la ciutat amb el seu monopatí: baixen des del Rectorat fins a la plaça de la Font amb una pancarta amb el lema "menys multes, més skateparks". "Som molta gent i estem limitats en una capital de província, després anem a altres poblets com Cunit que tenen millors instal·lacions que a Tarragona", conclou.

 

Participació