CORONAVIRUS

Catalunya mantindrà el toc de queda a les deu del vespre per Setmana Santa

El Ministeri s'obre a autoritzar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca en menors de 65 anys, com reclama la Generalitat

per Jordi Velert Irles , Barcelona, 10 de març de 2021 a les 19:11 |
Control conjunt de Mossos i Policia Local per controlar el toc de queda | Adrià Costa
Catalunya mantindrà el toc de queda entre les deu del vespre i les sis del matí en Setmana Santa. El consell interterritorial de Salut, on hi participen el Ministeri de Sanitat i totes les autonomies, ha acordat aplicar-lo no més tard de les 23h durant les vacances, si bé es permet avançar una hora, com farà la Generalitat segons han confirmat fonts de Salut a NacióDigital.

Amb l'abstenció de Catalunya i l'oposició de Madrid, que ha anunciat que desobeirà, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat també el tancament perimetral de les autonomies del 26 de març al 9 d'abril; i del 17 al 21 de març a les regions que fan festa el dia de Sant Josep. Seran l'excepció Balears i Canàries, que admeten visitants amb una PCR negativa, tot i que no podran rebre turistes de la resta de l'Estat.


"L'objectiu compartit és continuar salvant vides, no setmanes ni festivitats", ha argumentat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. A més, Sanitat i les autonomies han acordat limitar les trobades a un màxim de quatre persones en espais públics tancats i sis en espais a l'aire lliure. Fins ara a Catalunya es poden reunir fins a sis persones. Als espais privats quedaran prohibides les trobades de persones que no conviuen.

Fonts de Salut han lamentat a NacióDigital que l'Estat només actuï en època de vacances i consideren que les mesures s'han acordat per endurir les restriccions a la Comunitat de Madrid. L'executiu català està a favor de mantenir els confinaments perimetrals autonòmics, però no de limitar a quatre el nombre de persones que es poden reunir.


Aquest dijous es reuneix el Procicat per acordar les restriccions que entraran en vigor la setmana vinent a Catalunya, amb un possible aixecament del tancament comarcal sobre la taula, segons va avançar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. 

Pel que fa a l'arribada de turistes estrangers a ciutats com Madrid, la ministra ha detallat que les persones que arribin en avió a Espanya "només podran arribar a aquella comunitat autònoma, però no es podran desplaçar per la resta del país".


Sanitat no preveu limitar les entrades de visitants d'altres països, però Darias ha recordat que "només es pot arribar a Espanya per raons essencials i el turisme no està inclòs en aquestes raons". Continuarà sent obligatori presentar una PCR 48 hores abans de l'arribada a Espanya. 

El límit d'edat de la vacuna d'AstraZeneca

Darias ha anunciat que aquest dijous la ponència de vacunes i la comissió de Salut Pública debatran autoritzar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca en persones d'entre 55 i 65 anys, tal com demana la Generalitat. "El govern farà allò que les persones expertes acordin. Estem en el full de ruta marcat per la comissió de Salut Pública, on estem tots", ha afegit.

La ministra també ha explicat que després de l'acord de la Comissió Europea amb Pfizer perquè avanci el lliurament de quatre milions de vacunes al març, Espanya rebrà 400.000 dosis extra aquest mes. Se sumaran als 2,7 milions de dosis d'aquesta companyia que ja s'esperaven. 



Altres notícies que et poden interessar

 









 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació