​Populisme devastador

«El govern, amb Bolsonaro al capdavant, ha sabotejat els intents de confinament de les autoritats locals»

per Montserrat Tura , 14 de març de 2021 a les 21:13 |
El Brasil és el país més gran de l'Amèrica del Sud, amb una població de més de 200 milions d'habitants és membre fundador de l'ONU, del G-20, de l'Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, el país més poderós del MERCOSUR, el seu producte interior brut és el més gran d'Amèrica del Sud. La seva economia manufacturera, minera i agrícola li han permès ser exportador de ferro, cafè, soja, avions, i ordinadors.

La Covid-19 està deixant un rastre de mort i desesperació. Els serveis sanitaris ja fa temps que van col·lapsar i darrerament la variant Manaos ha complicat encara més la situació


La xifra diària de morts (registrada oficialment, la real ha de ser molt més important) frega les dues mil persones i es desconeix el pla de vacunació. Els intents dels governadors de les diferents regions d'imposar restriccions a la mobilitat han topat amb l'oposició del negacionista Bolsonaro, president de la República.

Els hospitals de moltes capitals s'han quedat sense oxigen sanitari. En els serveis d'urgències els pacients que presenten formes severes de la malaltia i els seus familiars supliquen tractament i, com d'altres països sud-americans es permet impunement mercadejar amb diner negre amb les bombones d'oxigen.


Anderson Brito, prestigiós viròleg, calcula que només un de cada 3.000 pacients infectats tenen accés a proves diagnòstiques i per tant, la seqüenciació de les diferents variants es fa més difícil. Tot i això, afirma que la variant de Manaos és ja predominant en 21 dels 26 estats brasilers.

Bolsonaro mostra escepticisme i a vegades rebuig als plans d'immunització. La prestigiosa pneumòloga Margareth Dalcolmo ha dit: "no estem vacunant perquè no sapiguem com fer-ho i com organitzar les franges d'edat i les diferències geogràfiques del nostre extens país; no ho estem fent perquè no hi ha vacunes i la nostra administració sanitària no fa res per aconseguir-ne".


El govern, amb Bolsonaro al capdavant, ha sabotejat els intents de confinament de les autoritats locals, ha minimitzat el risc del virus, inclosa la darrera variant, ha parlat despectivament de les mascaretes i per la pressió social ha fet una comanda d'una vacuna Índia que no ha completat els assaigs clínics.

Als ciutadans del Brasil no els serveix viure en un país poderós i amb recursos, perquè de res serveixen els recursos si els governs deprecien la ciència i esdevenen portaveus del fanatisme. Sempre ha estat més fàcil el populisme que l'acció seriosa de governar. Al Brasil aquest camí suposa una catàstrofe humanitària.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
14/03/2021

​Populisme devastador

28/02/2021

Geopolítica de les vacunes

12/01/2021

Maragall, un president contra la inèrcia

04/01/2021

Oblidem els seguidors

20/12/2020

L'estela de la pandèmia

07/12/2020

Raimoniana

22/11/2020

Política per adults

08/11/2020

La importància d'un vot

25/10/2020

Llocs comuns

27/09/2020

La salut pública és una ciència social

Participació