coronavirus

Espanya suspèn durant quinze dies la vacunació amb AstraZeneca

Una vintena de països havia pres ja la decisió per efectes adversos en alguns pacients, tot i que l'Agència Europea del Medicament recomana continuar subministrant el fàrmac

per Jordi Velert Irles , Barcelona, 15 de març de 2021 a les 18:09 |
Imatge d'arxiu de la vacuna. | Adrià Costa
El Ministeri de Sanitat ha acordat amb les comunitats suspendre durant quinze dies la vacunació amb AstraZeneca de forma preventiva, com ja ha decidit una vintena de països europeus, entre els quals Alemanya, França i Itàlia. L'aturada temporal es justifica pel "principi de precaució" per les "alertes sorgides" davant els casos de coàguls en una trentena dels cinc milions de vacunats amb el fàrmac britànic arreu del continent, segons ha explicat la ministra, Carolina Darias. 

Divendres es va detectar el primer cas de trombosi en un vacunat amb AstraZeneca a l'Estat, segons ha revelat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Llamas. "Ens sembla prudent parar, esperar a la valoració del PRAC -comitè de farmacovigilància de l'Agència Europea del Medicament- i després decidir si es continua amb la vacunació en un determinat grup de població", ha apuntat. 


La decisió s'ha pres en un consell interterritorial de Salut convocat d'urgència, després que diversos països, entre els quals Alemanya, França i Itàlia, hagin optat per aquesta mesura preventiva. La suspensió de l'ús del fàrmac afecta la vacunació dels professionals essencials, com ara el professorat o els cossos de seguretat. 


En el cas dels malalts crònics, es faran servir les vacunes de Pfizer i Moderna, per la qual cosa la seva immunització contra la Covid-19 no queda afectada per la paralització temporal de la vacunació amb AstraZeneca. 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha enviat un missatge de "tranquil·litat" a la ciutadania perquè el fàrmac d'AstraZeneca s'ha inoculat a 939.534 persones a tot l'Estat i només hi ha hagut un cas de trombosi. La vacunació amb aquest fàrmac es reprendrà quan arribi el dictamen de l'Agència Europea del Medicament. De forma preventiva, la setmana passada ja s'havia aturat la decisió d'elevar l'edat màxima per subministrar aquest fàrmac a persones d'entre 55 i 65 anys. 


La setmana passada Catalunya va retirar 2.000 dosis del fàrmac per precaució, com ja havien fet altres autonomies. Ara quedaran sense posar 127.000 dosis d'AstraZeneca, segons ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha destacat que la suspensió "no vol dir que la vacuna no sigui efectiva" per combatre el coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que s'ha aturat des d'aquest dilluns a la tarda la vacunació amb AstraZeneca a Catalunya. També s'ha enviat un missatge a totes les persones citades per immunitzar-se contra la Covid-19 amb aquest fàrmac. 

L'Agència del Medicament decidirà sobre la vacuna dijous

​L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) decidirà dijous si actualitza l'opinió sobre la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, però per ara insisteix que són "pocs" els casos en relació amb la població vacunada i ha recordat que "milers de persones" pateixen trombosis cada any. L'organisme remarca que "el nombre de casos en persones vacunades no sembla ser superior al vist en la població general".

"No veiem cap problema per continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna", ha dit aquest dilluns Marco Cavaleri, cap de l'estratègia de vacunes del regulador de la UE en un comunicat. L'organització reitera que no hi ha evidències que indiquin un "risc" vinculat al vaccí britànic i per això l'organisme defensa mantenir la vacunació amb AstraZeneca.

En la mateixa línia es posiciona l'Organització Mundial de la Salut. "De moment no hem trobat que hi hagi una relació entre la vacuna i els casos de trombosi detectats. De fet, les taxes en què es produeixen trombosis entre els vacunats són més baixes fins i tot que entre la població general", sosté Soumya Swaminathan, cap de científics de l'organisme. A més, destaca que "cal tenir en compte els beneficis de vacunar la població contra una malaltia que sabem que està matant milions de persones arreu del món".

"Hi ha persones que moren cada dia, per la qual cosa és normal que hi hagi persones que han estat immunitzades i moren. Els informes disponibles fins ara no estableixen una relació directa amb els coàguls, ja que aquest percentatge s'ha observat també entre la població general", ha dit la subdirectora general per a l'accés a medicaments de l'organisme, Mariângela Simão.

Altres notícies que et poden interessar


 




 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació