coronavirus

Què és la trombosi venosa cerebral, que ha obligat a aturar la vacunació amb AstraZeneca?

La malaltia, que podria estar relacionada amb l'aplicació de la vacuna, té un pronòstic favorable si es tracta a temps

per NacióDigital , 16 de març de 2021 a les 14:57 |
Capses amb la vacuna d'AstraZeneca. | Salut
Catalunya i l'Estat, entre molts altres països europeus, han suspès temporalment l'aplicació de la vacuna d'AstraZeneca per l'aparició d'alguns casos de trombosi venosa cerebral que podrien estar relacionats amb les dosis del producte administrades fins ara. Amb tot, l'Agència Europea del Medicament sosté el "convenciment" que "els beneficis" del vaccí "superen els seus riscos".

Davant d'aquesta situació, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha aclarit aquest dilluns que la la recuperació després d'una trombosi venosa cerebral és completa en aproximadament un 80% dels pacients i només un 5% desenvolupa algun tipus de seqüela severa. "El pronòstic d'aquesta malaltia és molt més favorable que en d'altres cerebrovasculars", expliquen en un comunicat.


Una trombosi és qualsevol situació en la qual el pacient presenta un trombe o coàgul sanguini que impedeix o dificulta la circulació de la sang. En el cas de la trombosi venosa cerebrals, s'anomena així perquè aquest trombe es localitza en el sistema venós del cervell.


La trombosi venosa cerebral és una malaltia cerebrovascular poc freqüent (menys d'un 0,5% dels casos totals de malalties cerebrovasculars que es produeixen a Espanya). Es considera que la seva incidència és al voltant d'1 i 1,3 casos anuals per cada 100.000 habitants.

Pot afectar qualsevol grup d'edat, encara que és lleugerament més freqüent en dones i pacients joves. Dins dels factors de risc específics per sexe hi ha els anticonceptius orals, l'embaràs i l'ús de les teràpies hormonals. El diagnòstic es realitza mitjançant proves de neuroimatge (TAC i ressonància magnètica).



"El símptoma més freqüent és la cefalea, un símptoma que està present en nou de cada deu persones que pateixen aquest tipus de trombosi. En la gran majoria dels pacients, el mal de cap va acompanyat d'altres símptomes similars als d'un ictus que ajuden a diferenciar-lo d'un mal de cap normal, com ara dèficits focals, pèrdua de força o sensibilitat mantinguda, alteració de la marxa o alteració de la parla, confusió, pèrdua de visió, etc. També pot anar acompanyat d'altres símptomes com vòmits, crisis epilèptiques, o rigidesa cervical ", explica el president de la SEN, José Miguel Láinez.

En tot cas, el mal de cap que genera una trombosi venosa cerebral és molt característic: pot tenir un inici sobtat, pot localitzar-se només a un costat del cap, empitjora quan el pacient està amb el cap en un suport o realitza exercici, interromp el descans nocturn i, a més de no respondre als tractaments habituals per al mal de cap, empitjora de forma progressiva.

Igual que passa amb totes les malalties cerebrovasculars, es tracta d'una emergència neurològica, de manera que com més aviat es tracti el pacient, menors seran les seves conseqüències. El tractament escollit acostuma a consistir en fàrmacs antitrombòtics, encara que en casos més greus, la trombectomia endovascular i la trombòlisi també són opcions que poden ser útils per eliminar el trombe.

"Generalment i, sobretot si es tracta a temps, els pacients que pateixen trombosis venoses cerebrals tenen un pronòstic favorable. Només en els casos greus en què no es tracti ràpidament pot generar discapacitat o tenir un desenllaç fatal. A més, en els últims anys,  la rapidesa en l'atenció d'aquests pacients és cada vegada major i el pronòstic d'aquesta malaltia cada vegada és més favorable", destaca el doctor Láinez.

Altres notícies que et poden interessar


 




 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació