LLIBRES

Les biblioteques catalanes unifiquen el seu catàleg i creen una xarxa única accessible per a tots els usuaris

El Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari posa a l'abast dels ciutadans quinze milions de documents

per Redacció , 19 de març de 2021 a les 09:02 |


Els quinze milions de documents que hi ha a les biblioteques catalanes són des d'ara accessibles per a qualsevol usuari, sigui quina sigui la seva biblioteca de referència. La Diputació de Barcelona, gestora dels equipaments de la demarcació de Barcelona, i la Generalitat de Catalunya, responsable de les biblioteques de la resta del país, han unificat els catàlegs i han creat una xarxa única, Atena, accessible per a tots els ciutadans.


Els préstecs es podran gestionar per Internet i el sistema aprofitarà les balises internes per fer arribar els documents arreu del territori. També s'unifiquen els quatre milions de carnets de biblioteques existents i a la llarga es crearà un carnet únic del Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya.

La nova xarxa compta amb 429 equipaments –417 biblioteques i dotze bibliobusos– i un fons de quinze milions de documents. Hi ha dotze milions de llibres i la resta és material audiovisual i sonor. També hi ha unificació a nivell d'usuaris i el nou sistema públic compta ja amb quatre milions de carnets de biblioteca, dels quals hi ha uns 900.000 usuaris actius.


A més, el nou sistema implementa un servei de préstec interbibliotecari a tot el país que permet que qualsevol usuari pugui demanar en préstec qualsevol document disponible a qualsevol de les biblioteques públiques de Catalunya.

Aquest nou sistema de préstec mourà els documents d'una punta a l'altra del país a través de l'estructura logística pròpia i preveu que els usuaris que en faci ús puguin rebre els llibres en préstec "en molts pocs dies". Diputació i Generalitat han treballat en molts supòsits per minimitzar els desajustos en el lliurament de llibre.

 

Participació