SALUT

Vall d'Hebron demostra l'efectivitat d'un tractament revolucionari contra la fibromiàlgia

La teràpia es basa en neurociència del dolor, exercici i "mindfulness"

per NacióDigital , 18 de març de 2021 a les 13:05 |
Hospital de la Vall d'Hebron. | Ricard Novella
Un estudi liderat per l'Hospital Vall d'Hebron ha demostrat l'efectivitat d'una teràpia no farmacològica contra la fibromiàlgia basada en neurociència del dolor, exercici, teràpia cognitiva conductual i "mindfulness". El treball d'investigació, anomenat Fibrowalk i elaborat per un grup d'investigadors encapçalats pel Servei de Reumatologia de Vall d'Hebron, ha demostrat "per primer cop al món" que un tractament multicomponent, sumat a l'habitual amb fàrmacs i mínimes pautes d'educació i exercici, és "significativament més efectiu" que tan sols la teràpia habitual.

L'anàlisi s'ha publicat a Journal of Clinical Medicine i els seus resultats recomanen un enfocament multicomponent per tractar la fibromiàlgia, una malaltia multidimensional. La coordinadora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central, la doctora Míriam Almirall, ha apuntat que aquest estudi pot significar un canvi de paradigma i aportar un nou enfocament en aquesta patologia. Ha recordat que la fibromiàlgia té una prevalença molt alta i ha expressat la seva voluntat de poder contribuir a ampliar aquest tractament a tot el territori perquè se'n beneficiïn moltes més persones.


L'estudi, doncs, suposa un pas molt important en el tractament de la fibromiàlgia, una malaltia que actualment afecta el 2% de la població, majoritàriament dones, i que respon poc als tractaments farmacològics.


Fins ara no hi havia cap investigació que aglutinés els quatre components que es posen en pràctica des d'aquest centre: educació en neurociència del dolor, teràpia cognitiva-conductual, exercici terapèutic i mindfulness. La doctora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central del Servei de Reumatologia i investigadora principal de l'estudi, Mayte Serrat, ha assegurat que "hem demostrat que representen una millora en totes les variables que hem estudiat: els pacients milloren en dolor, fatiga, impacte de la malaltia, ansietat, depressió i kinesofòbia".

Altres notícies que et poden interessar




 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació