coronavirus

Espanya reprendrà la vacunació amb AstraZeneca dimecres vinent

El Ministeri i les comunitats decidiran aquest dilluns en quines franges d'edat se subministrarà la vacuna

per Jordi Velert Irles , 18 de març de 2021 a les 19:32 |
La vacuna d'AstraZeneca. | ACN
La vacunació amb AstraZeneca a Espanya es reprendrà dimecres vinent. Així ho han decidit el Ministeri de Sanitat i les autonomies en un consell interterritorial de Salut convocat d'urgència després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi confirmat que la vacuna de la companyia anglosueca és "segura i eficaç". Altres països, com ara Alemanya, França i Itàlia, tornen a vacunar demà mateix.

La campanya de vacunació amb aquest fàrmac es va suspendre a l'Estat dilluns, en línia amb la decisió d'altres països, pels 17 casos de trombosi detectats entre els cinc milions de persones immunitzades amb AstraZeneca a la Unió Europea. Aquest divendres es reunirà la ponència de vacunes per proposar en quines franges d'edat se subministrarà aquesta vacuna, i la decisió final es prendrà en un altre consell interterritorial dilluns vinent. 


"El balanç benefici-risc d'AstraZeneca continua sent favorable", ha afirmat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, que ha destacat que "el nombre de trombes generals no són majors" entre els vacunats que entre la resta de la població. A més, ha recordat que hi ha hagut només 17 casos de trombosi entre els milions d'immunitzats amb el fàrmac. La majoria dels casos s'han produït en dones menors de 55 anys, ha afegit.


Fins ara el fàrmac estava reservat per a menors de 55 anys, raó per la qual s'estava emprant per vacunar els professionals essencials, com ara el professorat o els membres de cossos policials i de bombers.

En paral·lel, les persones de més de 80 anys i el personal sanitari estan rebent les vacunes de Pfizer i Moderna. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit a eliminar el topall dels 55 anys per accelerar la vacunació per edats, el mateix pla que està aplicant el Regne Unit, on ja s'han immunitzat 25 milions de persones, "i que té tan bons resultats".


A mitjan abril començarà a subministrar-se a l'Estat la vacuna de Janssen, d'una sola dosi, que "anirà agafant ritme a partir del maig i el juny", ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias; que ha insistit que el 70% de la població estarà vacunada a l'estiu. Serà així "si les companyies mantenen els seus compromisos amb Espanya", ha matisat.

Altres notícies que et poden interessar


 




 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació