obituari

Mor l'oncòleg Josep Baselga als 61 anys

El prestigiós investigador treballava a AstraZeneca en la lluita contra el càncer

per NacióDigital , 21 de març de 2021 a les 15:46 |
El doctor Josep Baselga, recollint el Premi Internacional Catalunya el 2016 | ACN
El prestigiós oncòleg català Josep Baselga (Barcelona, 1959) ha mort aquest diumenge als 61 anys, segons ha avançat La Vanguardia. Baselga ha mort a causa de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn neurològic degeneratiu de ràpid avenç. Actualment treballava per AstraZeneca com a director de l'àrea d'Investigació i Desenvolupament sobre Oncologia. Era un referent en la lluita contra el càncer i estava especialitzat en el càncer de pit i en el desenvolupament de nous fàrmacs oncològics.

Abans de dirigir l'hospital Memorial Sloan Kettering (2013-2018), Balsega havia estat director del servei d'oncologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona i director adjunt de l'hospital General de Massachusetts. A més, també va ser president de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica i de l'Associació Americana d'Investigació del Càncer. Baselga es va incorporar a AstraZeneca l'any 2019, quan la farmacèutica el va fitxar per investigar en la creació de nous fàrmacs oncològics.


El seu compromís amb la lluita contra el càncer i el seu ímpetu per seguir avançant van fer que el català es guanyés tant admiradors com detractors. El setembre del 2018 es va publicar un article al The New York Times en què l'acusaven de no haver revelat la presumpta existència de conflictes d'interessos amb companyies farmacèutiques en algunes de les publicacions científiques que havia escrit. Baselga sempre va defensar la seva innocència, però així i tot va acabar dimitint com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering. Cap dels articles científics ha estat retirat ni els seus resultats mai han estat qüestionats. 

A Catalunya la seva trajectòria en la lluita contra el càncer també va ser reconeguda. El 2016, l'expresident Carles Puigdemont, va entregar-li el XVIII Premi Internacional de Catalunya juntament amb els doctors Manel Esteller i Joan Massagué. 


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació