CONGRESO

El Congrés rebutja la proposta de la CUP de derogar la llei mordassa i el delicte de sedició

La proposició de llei dels anticapitalistes rep els vots en contra del PSOE, PP, Vox i Ciutadans

per Joan Obiols , 23 de març de 2021 a les 20:18 |
Mireia Vehí, durant una intervenció al Congrés | ACN
El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts la proposició de llei de la CUP que buscava derogar la Llei Mordassa i reformar el Codi Penal per eliminar el delicte de sedició, entre altres quinze articles. La proposta ha estat rebutjada i durament criticada pel PSOE, el PP, Vox i Ciutadans.

Des de l'executiu, la diputada socialista Anna Botella ha qualificat la iniciativa d'"autèntica ocurrència". Amb el mateix rebuig, el diputat del PP, Carlos Rojas, ha acusat la CUP de fer una crida a l'"anarquia" i fer proclames "antisistema". El popular ha volgut defensar la llei i la justícia "davant els sediciosos i aquells que sembren la por als carrers".


Tanmateix, el diputat de Vox, Pedro Fernández, ha recriminat a la CUP que segueixi donant suport "als que ataquen furgons, saquegen comerços, destrossen el mobiliari urbà i ataquen els espanyols de bé". En la mateixa línia s'ha expressat Miguel Gutiérrez de Ciutadans, que ha inculpat la CUP d'"assetjar jutges, destrossar seus polítiques, cremar contenidors i apedregar les forces de seguretat".

Per altra banda, els partits independentistes han retret al PSOE l'antiga promesa de derogar la llei mordassa i el fet que dos anys i mig després d'arribar al govern no l'hagi eliminat, sinó que "l'han aplicat més que el PP". En aquest sentit, el diputat de Bildu, Jon Iñarritu, ha acusat al PSOE d'"haver agafat el gust". Així mateix, els independentistes han qualificat de "vergonya" que el PSOE no acceleri la reforma del delicte de sedició promesa pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.


La proposició de la CUP ha tornat a dividir els dos socis de l'executiu espanyol. Podemos ha mostrat el suport a la iniciativa, juntament amb ERC, Junts i el BNG. La proposició dels anticapitalistes es sobreposa a la proposta del PNV que va tramitar la tardor passa on demanava només una reforma de la Llei Mordassa, aprovada pel PP el 2015.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació