coronavirus

Descobreixen que el coronavirus també infecta les cèl·lules de la boca

Les proves de saliva podrien ser una alternativa igual de fiable que el frotis nasal de les PCR

per NacióDigital , 27 de març de 2021 a les 17:05 |
Es tracta d'una nova troballa en la investigació | ND
Fins ara se sabia que el coronavirus infectava principalment les vies respiratòries superiors i els pulmons, així com altres parts del cos com el sistema digestiu, els vasos sanguinis i els ronyons. Ara, un estudi publicat a la revista Nature Medicine també ha detectat que el SARS-CoV-2 pot infectar les cèl·lules de la boca.

La investigació realitzada per científics dels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH) i de la Universitat de Carolina del Nord, ha donat amb els receptors que són la via d'entrada del coronavirus a les nostres boques: els ACE2. A través d'aquests, el virus aconsegueix accedir a les cèl·lules bucals.


D'aquesta manera, la saliva de les persones amb Covid pot contenir alts nivells del virus, i l'estudi suggereix que les proves de saliva podrien ser gairebé tan fiables com els frotis nasals que s'utilitzen per fer les PCR. Ara bé, una cosa que descol·loca als científics és d'on prové el virus que està present a la saliva. "En les persones amb Covid que tenen símptomes respiratoris, el virus en la saliva possiblement ve, en part, del drenatge nasal o del que s'expulsa dels pulmons, però això no explica com arriba el virus a la saliva a les persones que no tenen símptomes respiratoris", comenta el doctor Blake M. Warner, un dels autors de la investigació.

Una teoria que sostenen els investigadors han estudiat els teixits bucals de les persones sanes per a identificar les regions de la boca susceptibles d'infectar-se amb coronavirus i van veure que les cèl·lules que són vulnerables contenen instruccions d'ARN per a fabricar les "proteïnes d'entrada" que el virus necessita per a introduir-se a les cèl·lules. Una d'aquestes és el receptor ACE2. De fet, quan van examinar el teixit doral de les persones mortes per Covid, van detectar que l'ARN del virus estava present en més de la meitat de les glàndules salivals examinades.


De fet, en les persones asimptomàtiques també es va detectar que les cèl·lules despreses de la boca a la saliva contenien ARN del coronavirus, així com ARN de les proteïnes d'entrada del virus. És per això que els investigadors plantegen la possibilitat per la qual fins i tot les persones sense símptomes puguin transmetre el virus a la resta a través de la saliva. 

Altres notícies que et poden interessar




 



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació