LABORAL

Els treballadors d'IQOXE comencen la vaga negant-se a participar d'uns serveis mínims que creuen «abusius»

La plantilla reclama més seguretat i millors condicions laborals un any després de l'explosió de la planta de la Canonja

per Redacció , La Canonja, 30 de març de 2021 a les 08:03 |
Els treballadors d'IQOXE, a l'entrada de l'empresa, al polígon químic sud. | Laia Estrada
Polèmica inicial a la vaga a IQOXE, a la Canonja. Desenes de treballadors s'han concentrat des de les cinc de la matinada a les portes de la seu de la companyia a la Canonja per iniciar l'aturada laboral de 24 hores convocada per avui. En els darrers dies les negociacions entre sindicats i empresa no van fructificar i els imposaven uns serveis mínims que el comitè considera que són "abusius" i, per això, part dels que tenien el seu torn a primera hora s'han negat a entrar.

Ha estat una mica més tard de les sis del matí quan ha aparegut Carlos Gasco, director de Salut, Seguretat, Qualitat i Medi Ambient d'IQOXE. Segons fonts sindicals, ha intentat "coaccionar" els treballadors perquè entressin i ha avisat els Mossos d'Esquadra perquè acusava el piquet informatiu de no deixar entrar ningú. En arribar el cos policial, però, aquests no han actuat perquè no hi havia prohibició de pas: els treballadors, simplement, no volien entrar.


Segons indica José Manuel Martín, secretari general de CCOO d'Indústria, IQOXE vol assolir en aquesta jornada de vaga "el 70% de la capacitat de producció de la planta" i assegurar la posada en marxa d'un dels compressors. Tots els operadors de planta estan cridats a treballar aquest dimarts 30 de març, en tres torns diferenciats. A les cinc de la tarda hi ha convocada una concentració veïnal de suport a les portes de l'empresa.

La vaga en aquesta empresa química estava prevista per als dies 25 i 30 de març. Dijous passat, però, no es va celebrar per tal de poder pactar els serveis mínims amb mediació per part del Departament de Treball de la Generalitat. Segons assenyalaven la setmana passada des del comitè de vaga, la direcció d'IQOXE considerava necessaris treballadors que d'aquí a uns mesos ja no formaran part de la plantilla i que els sindicats demanen mantenir. En aquest sentit, recorden que la finalitat dels serveis mínims "és mantenir la instal·lació en posició segura, només amb el personal necessari". Tot plegat succeeix més d'un any després de l'accident que va ocasionar l'explosió de la planta de la Canonja. Des de llavors, tant veïns com treballadors i institucions han reclamat més seguretat a la indústria.


 

Participació