fil directe

Explicacions

«La ciutadania mereix una explicació clara i sense embuts de per què demà no s’investirà un nou president de la Generalitat»

per Germà Capdevila , 28 de març de 2021 a les 20:00 |
Sis setmanes després de les eleccions, tot indica que dimarts Pere Aragonès no sortirà del Parlament com a president de la Generalitat de Catalunya. En un context on tots els actors diuen que estan destinats a entendre’s i que unes noves eleccions són impossibles, no hi ha cap explicació convincent per entendre per què no tindrem un nou govern aquest mateix dimarts.

Un mes i mig és un termini més que suficient per arribar a uns acords de mínims per poder començar a treballar en la reconstrucció i en la continuació del camí cap a la independència. Esquerra Republicana de Catalunya, primera entre els independentistes, va trencar amb el fantasma de totes les investidures de 2015 ençà: les incerteses de la CUP, que posava en perill les investidures fins a l'últim minut. 


L’acord amb la CUP promet una estabilitat que va més enllà de la investidura i inclou els pressupostos, tot i que és un pacte a desenvolupar i a omplir de contingut. La posició de Junts durant la primera sessió d’investidura era l’esperada, i absolutament comprensible. Calia marcar territori i deixar clar el pes d’un dels dos sectors més forts de l’independentisme. Per això, hom no podia esperar un vot afirmatiu dels de Puigdemont en la sessió de divendres.

Dimarts és una altra cosa. Allargar un acord que acabarà arribant és una irresponsabilitat. Les negociacions s’haurien d’haver tancat en aquestes sis setmanes en termes generals, i en les últimes 48 hores s’haurien d’haver polit els detalls. Són polítics acostumats a les negociacions i a cedir i acordar per assolir acords. No han fet una altra cosa des de 2015.


No hi ha cap punt del sòlid discurs d’investidura de Pere Aragonès de divendres que no pugui ser assumit per Junts. Anunciar aleshores que no hi hauria acord per dimarts i que s’hauria d’esperar “dies o setmanes” mostra poca voluntat d'acabar amb la provisionalitat i posar-se a treballar. La ciutadania que no viu a les bombolles de Twitter no ho entén i ho veu com un exemple més de la desconnexió de la política amb el carrer.

Encara hi ha 24 hores per a la sensatesa. La millor notícia per al país seria que dimarts el Parlament investís un nou president, i abans d’acabar la setmana es reunís un nou govern al Palau de la Generalitat. La crisi social i econòmica no pot esperar, i la majoria absoluta aconseguida el 14 de febrer no pot ser magrejada en discussions sobre quotes de poder i revenges partidistes.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
28/03/2021

Explicacions

21/03/2021

Una oportunitat perduda per Europa

14/03/2021

La composició del nou govern

07/03/2021

Manen les urnes

28/02/2021

Vetos inversemblants

21/02/2021

La investidura i els hooligans

15/02/2021

Doble majoria independentista

08/02/2021

Contra el feixisme

30/01/2021

L'enemic és l'abstenció

24/01/2021

L'eix no s'ha mogut: independentisme o unionisme

Participació