coronavirus

Descobreixen un trastorn de coagulació a partir de les reaccions adverses a AstraZeneca

"Sabem com diagnosticar-lo i com tractar-lo", asseguren els investigadors

per NacióDigital , 30 de març de 2021 a les 17:12 |
Podria permetre tractar les reaccions | Salut
Els casos de trombosi relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca han fet saltar les alarmes arreu del món. A Espanya i altres països europeus es va decidir paralitzar la vacunació fins que l'Agència Europea del Medicament va donar el vistiplau per reprendre-la davant els pocs casos. Ara un especialista en coagulació alemany de la Universitat de Greifswald, Andreas Greinacher, ha descobert que la combinació molt inusual de símptomes s'assembla a un efecte secundari poc comú de l'heparina, un anticoagulant anomenat trombocitopènia induïda per heparina (HIT).

El trastorn ha estat batejat com a "Síndrome de Trombocitopenia Protrombótica Inmune Induïda per la Vacuna" (VIPIT) i, tal com asseguren els científics que l'han detectat, hi ha unes pautes per detectar-lo i tractar-lo. "Sabem que hem de fer: com diagnosticar-lo i com tractar-lo", ha explicat Greinacher a la revista Science


Tal com es feia ressò l'epidemiòleg Oriol Mitjà, el problema es produeix a "partir d'una activació de les plaquetes que formarien trombes". D'aquesta manera es produeix una combinació inusual de trombocitopènia (baix nivell de plaquetes) i coàguls. 

La detecció d'aquest trastorn es remunta al 27 de febrer, quan una hematòloga de la Universitat de Viena, Sabine Eichinger, es va trobar amb un pacient poc comú amb nàusees i malestar estomacal. Al recompte de plaquetes se li va detectar un nivell baix i les tomografies computaritzades va trobar trombosi a les venes de l'abdomen i més tard a les artèries. El seu cas, segons Eichinger, ja estava massa avançat i "hi havia poc que es pogués fer en aquesta etapa". Al pocs dies va morir. A partir d'aquí va avisar al doctor Andreas Greinacher, especialista en el HIT, ja que el quadre del pacient era molt semblant al HIT.


A partir d'aquí, i amb la mostra de sang d'altres 8 vuit pacients amb símptomes similar, van veure que tots els pacients havien desenvolupat trombosi entre el dia 4 i 16 després de rebre la vacuna i van detectar un trastorn protrombòtic causat per anticossos activadors de plaquetes dirigits al factor plaquetari 4, com passa amb l'heparina (HIT).

L'investigador avisa els metges que cal "identificar i tractar" la reacció identificant pacients amb mal de cap i símptomes neurològics després de la vacuna. És important detectar-la a temps, segons Greinacher, per poder tractar-los amb immunoglobulines i anticoagulants no heparínics. De fet, la Scoietat Alemanya per a l'Estudi de la Trombosi i Hemostasis, de la qual forma part Greinacher, ha publicat un conjunt de recomanacions per a diagnosticar i tractar el VIPIT.


El descobriment desvela la raó dels casos de trombosi associats a la vacuna i dona pautes per començar a tractar-los i frenar-los a temps.

Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació