coronavirus

Així ha aconseguit el Marroc entrar en el top-10 de països que vacunen més ràpid

El país africà ha mirat cap a l'Índia mentre Europa es barallava pel subministrament de les vacunes

per NacióDigital , 31 de març de 2021 a les 09:34 |
Un carrer del Marroc | Creative Commons
El Marroc ha esdevingut un exemple en la gestió de la pandèmia. El país és a hores d’ara el país africà amb una taxa més elevada de vacunació i el desè del món, per sobre de la majoria de països europeus (només Malta el supera).

La campanya de vacunació va iniciar-se a finals de gener i avui el 12% de la població ja ha rebut la primera dosi i el 7% la segona. El país ha aconseguit fins ara vuit milions de vacunes, set d’AstraZeneca i un de Sinopharm.

 
La campanya d’immunització dona prioritat a les persones de més edat, a partir de 60 anys, el personal sanitari, la policia i el cos docent. Les vacunes són gratuïtes. 


Però, com ha aconseguit el Marroc aquest èxit? La clau principal l’explica el vicepresident de la Federació Nacional de la Salut del país africà, Tayeb Hamdi, tal com recull el diari Nius. “Vam tenir la sort de veure les dificultats que afrontaven els nostres veïns europeus quan la pandèmia encara no havia arribat aquí”, explica. Per això, mentre els grans blocs tractaven d’assegurar-se el subministrament, el Marroc va decidir mirar a l´Índia.

El país asiàtic, un dels grans productors farmacèutics del món, li va proporcionar vacunes a un preu competitiu (només una mica més cares que Europa). Ara, les autoritats marroquines esperen rebre aviat un milió de dosis de la vacuna russa Sputnik, la qual ja s'ha acceptat la seva distribució, dos milions de Sinopharm i un altre milió d’AstraZeneca, produïdes a Corea del Sud.


L’horitzó amb el que estan treballant és el 12 d’abril, dia en el que comença el Ramadà. Un moment en què, tot i que es mantindran les restriccions, ja es dona per fet que es produirà un repunt dels contagis degut a les trobades familiars i religioses. 

La gestió de la pandèmia del Marroc fins ara ha estat exemplar, amb “decisions dràstiques i anticipatives”, segons Hamdi. Per això es va decretar un confinament estricte durant tres mesos i es van tancar les fronteres. 

El resultat, en aquests moments, uns 500.000 casos i 8.700 morts en un país amb 36 milions d’habitants. La mitjana diària durant l’última setmana se situa al voltant dels 400 contagis i una incidència d’1,3 casos per cada 100.000 habitants. 

L’estat d’emergència actual fixa un toc de queda nocturn, de les 9 del vespre a les 6 del matí i el tancament de l’hostaleria i comerços a les 8 del vespre. 


Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació