salut

El dejú ajuda a millorar la salut de la pressió arterial

Un estudi constata com pot ser un bon reforç a una dieta saludable

per NacióDigital , 2 d'abril de 2021 a les 11:55 |
El dejú pot ser beneficiós per la pressió arterial | Freepik
Un grup de recerca del Centre Max Delbrück de Medicina Molecular de l'Associació Helmholtz (Alemanya) ha examinat l'efecte que té un canvi de dieta en les persones amb síndrome metabòlica. "El canvi a una dieta saludable té un efecte positiu sobre la pressió arterial. Si la dieta va precedida d'un dejuni, aquest efecte s'intensifica", explica Andras Maifeld, autor principal de la investigació, que s'ha publicat a la revista científica Nature Communications.

Els investigadors van reclutar a 71 voluntaris amb síndrome metabòlica i pressió arterial sistòlica elevada. Els investigadors els van dividir en dos grups a l'atzar. Els dos grups van seguir durant tres mesos la dieta DASH, dissenyada per combatre la hipertensió. Aquesta dieta d'estil mediterrani inclou molta fruita i verdura, productes integrals, fruits secs i llegums, peix i carn blanca magra. Un dels dos grups no va consumir cap aliment sòlid durant cinc dies abans de començar la dieta DASH.


Basant-se en l'immunofenotip, els científics van observar com canviaven les cèl·lules immunitàries dels voluntaris quan alteraven la seva dieta. "El sistema immunitari innat es manté estable durant el dejuni, mentre que el sistema immunitari adaptatiu s'apaga", explica Maifeld. Durant aquest procés, el nombre de cèl·lules T proinflamatòries descendeix, mentre que les cèl·lules T reguladores es multipliquen.

Els investigadors van utilitzar mostres de femta per examinar els efectes del dejuni en el microbioma intestinal. Els bacteris intestinals treballen en estret contacte amb el sistema immunitari. Algunes soques de bacteris metabolitzen la fibra alimentària en àcids grassos de cadena curta antiinflamatoris que beneficien el sistema immunitari. La composició de l'ecosistema bacterià intestinal canvia dràsticament durant el dejuni. Es multipliquen els bacteris beneficiosos per a la salut que ajuden a reduir la pressió arterial.


Alguns d'aquests canvis es mantenen fins i tot després de reprendre la ingesta d'aliments. "L'índex de massa corporal, la pressió arterial i la necessitat de medicació antihipertensiva es van mantenir més baixos a llarg termini entre els voluntaris que van començar la dieta saludable amb un dejuni de cinc dies", detallen els autors. Normalment, la pressió arterial torna a disparar-quan s'oblida fins i tot un comprimit antihipertensiu.

Juntament amb científics del Centre Helmholtz per a la Recerca d'Infeccions i la Universitat McGill de Mont-real (Canadà), el grup de treball va avaluar estadísticament els resultats utilitzant intel·ligència artificial per assegurar-se que aquest efecte positiu era realment atribuïble al dejuni i no a la medicació que prenien els voluntaris.


Van utilitzar mètodes d'un estudi anterior en què havien examinat la influència de la medicació antihipertensiva en el microbioma. "Vam poder aïllar la influència de la medicació i observar que el fet que algú respongui bé a un canvi de dieta o no depèn de la resposta immunitària individual i de la microbioma intestinal", assenyalen.

Si una dieta rica en fibra i baixa en greixos no dona resultats, és possible que no hi hagi prou bacteris en el microbioma intestinal que metabolitzen la fibra en àcids grassos protectors. "Els que tenen aquest problema solen pensar que no val la pena l'esforç i tornen als seus antics hàbits", explica el científic.

Per això, és una bona idea combinar una dieta amb un dejuni. "El dejuni actua com a catalitzador dels microorganismes protectors de l'intestí. La salut millora clarament de forma molt ràpida i els pacients poden reduir la seva medicació o fins i tot, sovint, deixar de prendre pastilles per complet", conclouen. Això podria motivar-los a seguir un estil de vida saludable a llarg termini.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació