FIL DIRECTE

Govern en minoria?

«L’advertiment de Junts és poc creïble i s’emmarca dins l’estira i arronsa de les negociacions amb ERC»

per Germà Capdevila , 4 d'abril de 2021 a les 20:00 |
El secretari general de Junts, Jordi Sánchez, advertia en una entrevista a La Vanguardia que el seu partit estava disposat a votar una investidura de Pere Aragonès sense entrar al Govern. Intentava allunyar definitivament el fantasma d'una repetició electoral i alhora deixar palès que l'acord amb Esquerra Republicana és encara lluny.

És possible un govern en minoria d'ERC i la CUP (fins i tot integrant els comuns), amb Junts a l’oposició? Podríem aplicar a Catalunya una frase de John Mahaffy, professor del Trinity College de Dublin al segle XIX: "aquí l'inevitable no passa mai, però l'inesperat passa tot sovint". 


Junts intenta falcar la seva posició negociadora fent explícit que no li fa gens de por sortir del govern, però un partit tan nou, pràcticament en formació encara, necessita mantenir-se en l'executiu per avançar en la consolidació del seu espai, sobretot de cara a les municipals de 2023.

Les posicions entre Junts i ERC són encara allunyades, però la suma de tots dos és imprescindible per a un govern estable que pugui avançar en la reconstrucció social i econòmica i reprendre el camí cap a la independència. Em consta que –tot i l’antagonisme polític creixent– totes dues formacions en són conscients.


L'acord acabarà arribant, i el país agrairia menys gesticulacions i amenaces més o menys creïbles, i que cada partit accepti el lloc atorgat per les urnes a cadascú. Els dies i les setmanes passen i el país continua en una situació de provisionalitat que no ajuda gens. Potser haurien de celebrar una trobada en format conclave on ningú no pugui abandonar la sala fins que no hi surti el fum blanc.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
04/04/2021

Govern en minoria?

28/03/2021

Explicacions

21/03/2021

Una oportunitat perduda per Europa

14/03/2021

La composició del nou govern

07/03/2021

Manen les urnes

28/02/2021

Vetos inversemblants

21/02/2021

La investidura i els hooligans

15/02/2021

Doble majoria independentista

08/02/2021

Contra el feixisme

30/01/2021

L'enemic és l'abstenció

Participació