Orfeó Nova Solsona

Ganes de tornar a sentir les Caramelles a Solsona

L'orfeó Nova Solsona, després d'un any de confinament i pandèmia, ha sortit al carrer per interpretar les tradicionals caramelles

per Ramon Estany , Solsona, 5 d'abril de 2021 a les 09:22 |
L'Orfeó Nova Solsona, en la foto de grup al final de la cantada
Aquest 4 d'abril a les 12h, Diumenge de Pasqua, l'Orfeó Nova Solsona ha sortit al carrer per tal d'interpretar les tradicionals caramelles. 
El format ha estat diferent al què estem acostumats. L'actuació ha estat estàtica, a la plaça del Camp, i en un format més breu. Prèviament l'Orfeó també ha ofert una petita actuació al jardí de la Residència, exclusiva per als residents.

 

Públic a la plaça del Camp esperant el petit concert de les Caramelles Foto: Ramon Estany


Enguany els cantaires, dirigits per Joan Boix, han interpretat tres caramelles que tenen una significació especial.

Van ser composades pel mestre Roure, de qui aquest any se celebra el centenari del naixement; pel mestre Font i Perera, director de l'Orfeó i que, fa 50 anys, va morir en un concert de l'entitat; i per Mn Llucià.i Bonet.

Convidats per l'Orfeó, l'Esplai Riallera també ha ofert un petit tastet de Caramelles, a través de dos infants, l'Èric i la Montse, que han recitat dus poesies.


 

Els cantaires de l'Orfeó, damunt l'escenari Foto: Ramon Estany


Les peces s'han interpretat per ordre cronològic. La primera ha estat "Cant de Pasqua", de Mn. Josep Llucià, capellà solsoní director de l'Orfeó Nova Solsona entre el 1920 i el 1930 i Mestre de Capella a la Catedral de Solsona. Mn. Llucià va morir el 1959, i arran de l'homenatge que se li va fer al Cinema Trasatlàntic, es va produir un renaixement de l'Orfeó.
 

Dos infants de l'Esplai Riallera han recitat unes poesies Foto: Ramon Estany


La segona peça musical va ser la caramella "Pasqua" del també director de l'Orfeó Josep Font i Parera, nascut a Gironella, però que va venir a Solsona a fer-se càrrec de l'Escolania del Claustre, i a partir d'aquí, va prendre les regnes de l'Orfeó, en el moment de la seva refundació, l'any 1960.

I finalment, la peça que va cloure aquesta breu jornada caramellaire va ser "La Pasqua de les flors", de l'any 1986, una sardana de Joan Roure i Gené, intèrpret i compositor conegut per la seva aportació a la música popular, especialment de festes com el Corpus, la Festa Major o el Carnaval de Solsona.
 

Al final del concert, el públic i cantaires han pogut endur-se de record rams del boix que decorava l'escenari Foto: Ramon Estany


Un nombrós públic, ha acompanyat l'Orfeó a la Plaça del Camp en aquest acte festiu tot mantenint la prudència: distàncies i mascareta i esperant que l'any que ve tot sigui millor, per que com s'ha dit a la petita presentació de l'acte, les caramelles són cant d'esperança i de renaixement de la vida social.



 

Alguns dels cantaires, al costat del pendó Foto: Ramon Estany

Plantant el pendó Foto: Ramon Estany

 

Participació