catalunya nord

Manifestació a Perpinyà perquè torni a ser «la catalana»

150 persones surten al carrer malgrat el confinament sever per reclamar un referèndum

per NacióDigital , 10 d'abril de 2021 a les 18:20 |
«Sem Perpinyà», «Nous sommes Perpignan», a la capçalera de la manifestació | ACN - Gerard Vilà
Unes 150 persones s'han manifestat pel centre de Perpinyà aquest dissabte per "reivindicar la catalanitat" de la ciutat que consideren que l'alcalde, Louis Aliot, "vol que s'oblidi" després d'haver canviat el lema de la ciutat de "La Catalana" per "La radiant" al·legant que el municipi estava "ancorat en la seva identitat catalana".



Els manifestants l'acusen de voler fer desaparèixer els singes d'identitat de Perpinyà de manera unilateral i exigeixen un referèndum per saber si els ciutadans ho volen o no, ja que consideren que l'alcalde "no ens ha de dir qui som o qui no som" i que "ens treu la nostra identitat", com ha explicat Jordi Vera, coordinador del partit Oui au Pays Catalan, convocant de l'acte.

Una de les veïnes que ha sortit al carrer, Mitte Puy, ha manifestat estar "indignada" amb la decisió de l'alcalde: "Jo sóc catalana i aquí estem obligats ara a haver de dir que ho som, perquè cada dia ens treuen una mica la nostra identitat". Puy considera que ho fan "expressament", però que seguiran defensant "la nostra identitat, la nostra cultura i la nostra llengua".


Tant Vera com Puy asseguren que l'únic objectiu d'Alliot és "la seva pròpia carrera política", i que és un batlle que viu "en una altra realitat i no està preocupat per la del territori" perquè ha fet coses "inacceptables" després de començar dient que "no tocaria res".

La marxa ha sortit de la Plaça Catalunya i s'ha desplaçat fins a l'Ajuntament de Perpinyà, on s'ha llegit un manifest en contra de la decisió d'Aliot.

 

La manifestació ha acabat davant l'Ajuntament de Perpinyà Foto: Gerard Vilà - ACN



Ciutat "ancorada a la seva catalanitat" però "plenament francesa"

Fa uns dies, l'alcalde ultradretà reconeixia que la catalanitat de Perpinyà és "una evidència", cosa que demostrava amb exemples com l'aprenentatge del català - "lliurement segons les sensibilitats de cadascú" -, la celebració de SAnt Jordi... però alhora deixava clar que la catalanitat s'inscrivia dins la República Francesa i "sense ambigüitats".

Per això, a l'hora de descriure el nou blasó, Louis Aliot ho resumia amb aquesta frase: "Perpinyà, ciutat mediterrània ancorada a la seva identitat catalana, arrelada dins el Rosselló històric i plenament francesa!".

Aquest canvi d'escut, Aliot l'emmarca en un "període difícil" marcat per la pandèmia i a una voluntat de "retornar a Perpinyà tot el seu esclat, tota la llum que porta d'ençà de la seva fundació". I per això afegia que la ciutat és "assolellada, una ciutat del Mediterrani, aquest Mediterrani lloat pels escriptors, però també pels artistes i els pintors en particulars", fent-la una "Ciutat de Llum, ciutat radiant, ella també és una ciutat d'art".
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació