coronavirus

Janssen atura l'entrega de la vacuna a Europa mentre s'estudien els casos de trombosi als EUA

L'EMA manté que són casos estranys i en continua recomanant el seu ús

per NacióDigital , 13 d'abril de 2021 a les 16:08 |
Vacunes de Janssen. | Europa Press
Johnson&Johnson ha anunciat que retarda la distribució de la vacuna de Janssen a Europa "de forma proactiva" mentre s'estudien els casos de trombosi estranya que s'han detectat en mitja dotzena de persones d'entre els 7.000.000 que han rebut la punxada als Estats Units.

La vacuna de Janssen havia d'arribar aquest dimecres a Catalunya -en concret, el Departament de Salut n'esperava 24.000- i s'havia de destinar a les persones entre 70 i 79 anys. Una de les diferències amb les altres tres aprovades fins ara per l'Agència Europea del Medicament és el fet de ser monodosi.


Preguntada per la decisió de l'agència de Salut dels Estats Units de recomanar la suspensió de la vacuna produïda per Johnson&Johnson per sis casos "greus" de trombosis estranyes, l'Agència Europea del Medicament ha reiterat que ho està investigant i que "comunicarà els resultats de l'avaluació" un cop arribi a una conclusió. Per ara, "no té clar" que existeixi un vincle i no ha considerat necessari desaconsellar el seu ús mentre estudia els casos. La UE just havia de començar aquesta setmana a administrar la vacuna Janssen.

Tanmateix, l'EMA no ha concretat quan podria donar la seva opinió sobre els casos detectats. En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes tres setmanes a investigar els casos fins a determinar que els més estranys podien ser un efecte secundari "infreqüent" de la vacuna.


L'antídot té dos punts forts principals: en primer lloc, que és monodosi; en segon, la temperatura a què es poden mantenir, d'entre 2 i 8 graus, molt més alta que la d'altres vacunes, i que permet que sigui més fàcil mantenir la cadena del fred. Inicialment han de viatjar congelades, a una temperatura d'entre -25 i -15 graus. Abans de descongelar-se poden conservar-se durant dos anys, a més. Un cop descongelades, això sí, cal que s'injectin abans que passin 12 hores, i en obrir un vial, cal usar les cinc dosis que conté abans que passin tres hores.

Amb tot, la seva eficàcia, del 66%, és menor que la de la resta de fàrmacs contra el coronavirus que s'estan administrant ara. Els assajos clínics, en què han participat 44.000 persones arreu del món, eleven l'efectivitat al 85% en casos greus. Aquest darrer aspecte és clau per combatre la pandèmia.


Johnson&Johnson ha assegurat que està en contacte amb els reguladors europeus per a la investigació dels casos. La companyia no ha justificat la paralització del subministrament al bloc europeu, malgrat que la seva autorització condicional per comercialitzar el vaccí continua vigent. "La seguretat i el benestar de les persones que utilitzen els nostres productes és la nostra principal prioritat", ha defensat la companyia en un comunicat.

Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació