coronavirus

Sanitat decideix no espaiar les segones dosis de Pfizer i Moderna

La comissió de Salut Pública acorda mantenir els intervals entre les dues injeccions de les vacunes

per NacióDigital , 20 d'abril de 2021 a les 18:46 |
Ciutadans esperant per vacunar-se a Tremp, en una imatge d'arxiu. | Jordi Ubach
La comissió de Salut Pública ha decidit no ampliar el marge de separació de les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna contra el coronavirus, com reclamava el Departament de Salut per ampliar el nombre d'immunitzats amb una primera dosi.

Els plans de vacunació actuals es mantenen tal com estan, amb un interval de 21 dies per a les segones dosis per als vacunats amb Pfizer i de 28 dies per als que hagin rebut la vacuna de Moderna. Són els terminis que recull la fitxa tècnica dels fàrmacs.


Sanitat estudiava allargar la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna en menors de 80 anys, però l'Agència Europea del Medicament ha advertit que cal fer servir les vacunes anti Covid "tal com es descriu en el prospecte del producte".


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha qualificat aquesta decisió de "molt mala notícia" en la roda de premsa sobre la campanya de vacunació, i ha recordat que l'estratègia d'espaiar dosis ja l'apliquen països de l'entorn d'Espanya amb l'objectiu de vacunar més gent en menys temps.

Priorització dels més grans de 60


En una nota de premsa enviada amb posterioritat, el Ministeri informa que la Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts la sisena actualització de l'Estratègia de Vacunació, que "reafirma la prioritat" de vaccinar "com més aviat millor" les persones més grans de 60 anys.

Aquesta actualització estableix que es continuarà vacunant les persones de 70 a 79 anys i aquelles amb condicions de molt alt risc prioritzades amb Pfizer i Moderna. De manera simultània es continuarà administrant el vaccí d'AstraZeneca al grup de 60 a 69 anys.

A banda, l'actualització assenyala que les primeres dosis de la vacuna de Janssen s'utilitzaran al grup de 70 a 79 anys, un cop l'Agència Europea del Medicament ha acabat la nova avaluació de seguretat.

De moment, continua pendent de resoldre què cal fer amb el grup de menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. La decisió es prendrà pròximament "en funció de l'evidència científica i la disponibilitat de les diferents vacunes".

En aquest sentit, sí que s'indica que les persones que pertanyen a col·lectius en actiu amb una funció essencial per a la societat, les que conformen el grup 6, seran vaccinats, un cop s'acabi amb el grup de més de 60 anys, amb "la vacuna disponible". Fins ara l'estratègia marcava que havien de rebre el producte d'AstraZeneca.

D'altra banda, l'actualització posa de manifest, segons indica el Ministeri de Sanitat, que el risc d'infecció a les residències geriàtriques va baixar un 57,2% catorze dies després de la vacunació amb la primera dosi i un 81,2% després de la segona. A banda, "s'observa protecció indirecta a les persones no vacunades que viuen en residències on hi ha una alta taxa de vacunació".


Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació