coronavirus

Europa ja planteja situacions en què no cal portar mascareta

El Centre Europeu de Control de Malalties defensa que és innecessària quan una persona que no és de risc tingui contacte amb algú vacunat

per NacióDigital , 21 d'abril de 2021 a les 18:00 |
Gent amb mascareta al centre de Barcelona. | Adrià Costa
El Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) defensa que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s'hagi vacunat completament contra la Covid. El motiu? L'òrgan internacional de referència defensa aquest escenari perquè l'evidència científica recollida fins ara mostra que les persones immunitzades tenen menys capacitat de transmetre el virus, així com també d'infectar-se o desenvolupar una malaltia greu.

En una guia actualitzada aquest dimecres, l'ECDC defensa que en una trobada entre una persona no vacunada que no sigui de risc i una que ja hagi rebut el vaccí tampoc és necessària la distància social. Ara bé, també puntualitza que l'ús de les mascaretes i de les distàncies s'haurà de mantenir en "espais públics i grans concentracions independentment de l'estatus de vacunació dels presents".


És la primera guia sobre la desescalada que publica aquest centre d'experts de la Unió Europea. "És encoratjador tenir evidències científiques que indiquen com la immunització pot permetre lentament la relaxació de mesures com l'ús de màscares i el distanciament físic", ha dit Andrea Ammon, directora de l'ECDC.

En resum: L'ECDC veu amb bons ulls que no hi hagi ni distància social ni mascaretes en trobades de vacunats o de vacunats amb una persona que no sigui de risc. En canvi, recomana mantenir aquestes mesures si hi ha alguna persona de risc o en reunions de no vacunats.


A banda, el Centre Europeu dona via lliure als estats per eximir de tests i quarantenes als ciutadans que ja hagin rebut la vacuna i que vulguin viatjar. També avisa, però, que si es volen reduir les restriccions per als vacunats cal tenir en compte el "potencial accés desigual a les vacunes" per part dels diferents sectors de la població.

Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació