Opinió

Ara que els ultres us sorprenen

«Potser blanquejant els seus líders i convertint-se en caixa de ressonància dels seus discursos pujava l'audiència»

per Elisenda Rovira , 29 d'abril de 2021 a les 20:05 |
Com s'ha d'informar de l'extrema dreta per no fer-li d'altaveu involuntari no és una qüestió que tingui una resposta senzilla. I hi ha situacions en la tensió del directe, com el xou de divendres passat al debat electoral madrileny a la Cadena Ser, que no deuen ser gens fàcils de gestionar.

Ara bé: l'actitud que hi va tenir Rocío Monasterio no és nova, ni inaudita, ni hauria de ser sorprenent per a qui els convida a un estudi o plató. Dir barbaritats per provocar la reacció airada dels rivals polítics i posar fora de joc els periodistes és una tècnica de manual que no ha inventat Vox, sinó que forma part de l'estratègia de comunicació que l'extrema dreta segueix arreu del món.


Dir que "en aquest país no s'ha fet el debat sobre com tractar l'extrema dreta", com afirmava Àngels Barceló, és com a mínim inexacte. Se n'ha parlat des de fa anys en mitjans de comunicació, en entitats i col·lectius antifeixistes, en entrevistes a activistes i experts. Ja des d'abans que Vox obtingués representació parlamentària s'alertava del perill de sobrerepresentar-los.

Fa anys que periodistes especialitzats i altres experts es dediquen a investigar aquest fenomen a casa nostra i en altres països. En reportatges, entrevistes, llibres i xerrades han despullat les seves estratègies comunicatives i han donat claus sobre com informar-ne sense fer-los d'altaveu.


Potser algunes veus enteses eren massa sospitoses de ser d'esquerres o independentistes perquè els grans mitjans corporatius de l'Estat espanyol paressin l'orella. Potser donava més rèdit parlar de la confrontació entre feixistes i antifeixistes com si els extrems es toquessin i parléssim de dos bàndols enfrontats. Potser blanquejant els seus líders i convertint-se en caixa de ressonància dels seus discursos pujava l'audiència.

El temps d'al·legar que tot això agafa per sorpresa ja s'ha acabat. Som a l'època en què, davant de cada victòria de l'extrema dreta, cal retre comptes a qui no hagi fet prou per aturar-la. Especialment a aquells que tenen una gran audiència i, per tant, versionant el proverbi, una gran responsabilitat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Elisenda Rovira
Elisenda Rovira (Sant Llorenç Savall, 1985) és periodista. Actualment treballa com a editora i coordinadora de Mèdia.cat, l'observatori crític dels mitjans de comunicació impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Ha fet televisió, ràdio i premsa i ha treballat en la comunicació d'organitzacions sense ànim de lucre i institucions. Col·labora en alguns mitjans escrivint i parlant sobre comunicació, política i transformació social. A Twitter: @elisendarovira.
29/04/2021

Ara que els ultres us sorprenen

04/03/2021

Els pobles-parc temàtic

15/02/2021

La quarta força

04/02/2021

Fer els deures com Lídia Heredia

02/04/2020

Tornar a la «normalitat»

17/03/2020

Postals de confinament

04/02/2020

Miquel Montoro, Broncano i l'urbansplaining

21/01/2020

Barcelunya i el Delta

14/01/2020

L'alineació vergonyant de la Supercopa a l'Aràbia Saudita

25/12/2019

Conte de Nadal per a descreguts

Participació