tecnologia

La doble trucada: així pots esquivar una de les estafes més elaborades

Els estafadors es fan passar per companyies de telefonia per robar dades de les víctimes

per NacióDigital , 30 d'abril de 2021 a les 18:35 |
Un home fent una trucada | Unsplash
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat la proliferació d'un nou tipus d'estafa telefònica coneguda com "l'estafa de la doble trucada". Els estafadors suplanten empreses de telefonia i amenacen les víctimes amb una pujada de preu de les seves tarifes -normalment d'uns 15 o 20 euros mensuals- per forçar-los a canviar d'operador.

Poc després, els estafadors tornen a trucar, en aquest cas fent-se passar per una segona companyia de telefonia que li ofereix una oferta a la víctima si canvia d'operadora. En alguns casos arriben a dir que aquesta tarifa està avalada per l'OCU, una cosa rotundament falsa.


Tal com alerta l'OCU en un comunicat, aquesta estafa és més elaborada del normal. L'estafa de la doble trucada és en realitat una campanya de vishing, on els ciberdelinqüents es fan passar per companyies per aconseguir les dades de l'usuari. El parany afecta els clients de diferents operadores.

Així mateix, l'organització insta els usuaris a desconfiar d'aquestes trucades, i recorda que les companyies de telefonia mai truquen als seus clients per informar sobre augments de les seves tarifes.


També recomanen als usuaris desconfiar especialment si es tracta d'un augment significatiu, per sobre de 10 euros, i si s'avisa de forma imminent, ja que les operadores estan obligades a comunicar els canvis amb 30 dies d'antelació.



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació