Entrevista

«La prioritat és acabar amb la sensació d'inseguretat i impunitat a Terrassa»

El regidor de Seguretat de Terrassa, Xavier F. Rivero admet un increment de la violència i explica com es vol combatre

per Marc Solé , Terrassa, 7 de maig de 2021 a les 20:00 |
Xavier F. Rivero | Adrià Costa
L'Ajuntament de Terrassa ha constatat un augment d'actes incívics durant les últimes setmanes, palesa sobretot en les agressions a agents de la Policia Municipal. Per això, s'han anunciat mesures com la instal·lació de càmeres en punts conflictius i la dotació de càmeres personals per un cos que preveu augmentar el nombre d'efectius en 35, arribant als 270 el 2023.

A banda, dies enrere, el Consistori acordava amb Interior i els Mossos d'Esquadra per establir un pla de coordinació i reforçar els barris de la ciutat amb agents de Brimo i Arro. En aquest context, LaTorre ha entrevistat el regidor egarenc de Via Pública, Seguretat i Protecció Civil, Xavier F. Rivero, qui admet que "ha augmentat el grau de violència", però referma la voluntat de combatre la "sensació d'impunitat" i explica com vol fer-ho.


- Considera que Terrassa és una ciutat més complicada que altres en matèria de seguretat?

- No, i les dades així ho demostren. De fet, l'índex de delinqüència és més baix que en altres grans ciutats catalanes com l'Hospitalet, Badalona o Sabadell.


- Quins reptes planteja actualment Terrassa en aquest àmbit?

- Hem vist com creixia la sensació d'inseguretat entre la població i el nostre objectiu és entendre els factors que poden ocasionar aquest fenomen per impulsar mesures de reacció i també preventives. Per això incrementarem la presència policial, instal·larem càmeres en espais amb més índex de criminalitat i dotarem els agents de càmeres unipersonals. També guanyarem 35 nous agents fins al 2023.


- En què s'ha centrat l'acció de la seva regidoria en aquests dos primers anys de mandat?

- La proximitat és la nostre objectiu, i hem realitzat un estudi molt acurat per millorar l'organització interna del cos per així retornar la policia als barris i als districtes. A banda, ens hem centrat a equipar i modernitzar el cos amb l'adquisició de nous instruments com pistoles Taser o les càmeres unipersonals que arribaran aviat.

- Hi ha hagut un augment dels actes incívics a Terrassa?

- Ho identifiquem com una suma de molts factors: entre els quals l'incompliment de les restriccions de la pandèmia o una major sensibilitat en els joves per no poder socialitzar. En aquest any la policia i la ciutadania han interactuat més, i aquesta normalització del paper de la policia ha fet que una part perdés el respecte als agents. D'aquí hem passat a casos d'agressions en les últimes setmanes.

"La freqüència de delictes o requeriments és similar, però el que ha canviat és el grau de violència d'alguns ciutadanis envers la policia"

- Existeix una sensació d'impunitat?

- Pot ser sí que s'ha arribat a aquest punt. Per això, la nostra prioritat ara és revertir la situació, així com la sensació d'inseguretat. D'aquí ve l'últim acord amb els Mossos per augmentar la presència policial en algunes zones. Hi ha molta demanda de serveis, i amb l'ajuda que tindrem, podrem respondre amb més eficàcia a un major nombre d'incidents o demandes.
 

Xavier F. Rivero va convertir-se en regidor de Seguretat el 2019 després de 12 anys com a policia municipal. Foto: Adrià Costa


- No es produïen amb aquesta freqüència, abans?

- La freqüència de delictes o requeriments és similar, però el que ha canviat és el grau de violència d'alguna ciutadania envers la policia. És una situació que constatem durant la pandèmia, i que s'ha aguditzat en el primer tram del 2021, i no només a Terrassa. A banda, les xarxes i el tractament d'alguns mitjans fan de qualsevol succés una bomba informativa, i això no ajuda perquè la bombolla es fa gran en un moment. 

- Quins tipus de requeriments han estat els més habituals el primer quadrimestre de 2021 per la Policia Municipal?

- Els requeriments més habituals han estat els relacionats amb les restriccions de la pandèmia com persones que bevien alcohol al carrer, grups que incomplien el límit de reunió, persones que sortien durant el toc de queda.

- El botellot és un problema real actualment per a la Policia Municipal?

- Sí, és un fenomen que han hagut de combatre molts ajuntaments. Ens hem trobat amb un augment molt considerable d’aquests grups de joves, que es troben al carrer per consumir alcohol per falta d’oci nocturn. La dificultat més gran que plantegen és que se’n celebren de simultanis, i per a la policia és difícil perseguir-los tots.

- Ara que s'acaba el toc de queda, tenen algun missatge per la població?

- Demanem tranquil·litat i responsabilitat. Sabem que la majoria de la ciutadania actua per sentit comú, i li agraïm el bon comportament durant tota la pandèmia.

- S'han plantejat la tornada als carrers del Grup d'Intervenció Especial (GIE)?

- Descartem que torni aquest grup. Actualment comptem amb l'USOP, un cos de sis efectius destinat a afrontar les situacions de més tensió. Fan una tasca similar a la que feia l'anterior grup i no preveiem canvis en aquest sentit.

- Quina és la relació amb Mossos i Interior?

- La coordinació és excel·lent. Des del minut zero s'han posat al nostre costat, fet pel qual agraïm la predisposició mostrada per Interior i els Mossos, des del conseller Sàmper fins als efectius de la Comissaria de Terrassa.

- Quin paper han de jugar la policia catalana en la millora de la seguretat a Terrassa?

- Ja tenim pactades les competències de cada cos, i estan molt clares. Els Mossos duen a terme principalment les tasques de seguretat ciutadana, i la Policia Municipal se centra més en els controls de trànsit i de pas, les inspeccions administratives i el compliment de les ordenances municipals.

- Quines zones es reforçaran amb efectius de Brimo i Arro de Mossos, tal com van pactar la setmana passada amb Interior?

- Volem deixar clar que els objectius seran canviants, i no s'ha parlat de llocs concrets. En les últimes setmanes hem notat l'augment d'actes incívics en barris com el Centre, la Maurina o Ca n'Anglada, però la Mesa de Coordinació es reuneix cada setmana per decidir els horaris i zones en els quals es necessiten reforços. El dispositiu ja està en marxa des de finals d'abril.


- En què se centrarà l'acció d'aquests efectius?

- Donaran suport a la resta d'unitats, tant de Mossos com de Policia Municipal. L'objectiu és tenir més presència policial al carrer, fent tasques de patrullatge. Aquests efectius estan preparats per a tota mena de situació i poden atendre qualsevol requeriment.
 

Xavier situa com a "prioritats" acabar amb la sensació d'inseguretat i impunitat a la ciutat. Foto: Adrià Costa


- Per què Brimo i Arro?

- Interior i Mossos ens han ofert els serveis d'aquests grups tenint en compte les nostres necessitats. Les seves destinacions són més flexibles, sense ubicació fixa, i les desplaça pel territori en funció de les necessitats de cada barri, ciutat o comarca.

- Creu que Terrassa té un dèficit de policies? De quina magnitud?

- En tres anys tindrem 35 nous efectius, amb què arribarem als 270. Enguany n'entraran 15, el 2022 10 més, i el 2023, 10 més. També s'ha obert una plaça d'intendent, una d'inspector, i s'amplia l'equip de sotsinspectors, sergents i caporals. 

"Qualsevol actuació policial o identifciació ve determinada per algun motiu"

- Sovintegen les queixes veïnals per la poca presència policial en alguns barris, sobretot perifèrics. Tenen planejat actuar en aquesta línia?

- Som conscients que les urbanitzacions i les zones disseminades són una part important de la nostra ciutat. Així, amb l'augment dels efectius i la instal·lació de càmeres de videovigilància abans que acabi el 2021 voleu augmentar la seguretat en aquests racons.

- A la reunió amb Mossos van acostar posicions amb Fiscalia per donar sortida fàcil a les causes de persones reincidents. Com serà aquesta col·laboració?

- D'ara endavant la fiscal sabrà la identitat d'aquestes persones i les seves causes passades per estar més a sobre i actuar amb contundència en aquests casos. Estem parlant de persones que a vegades acumulen desenes de delictes i al policia ja coneixia, i que ara també coneixerà Fiscalia.

- Aquesta setmana han sorgit queixes d'entitats i partits que denunciaven actuacions policials racistes en barris com Ca n'Anglada o la Maurina. Quina valoració en fa?

- S'ha fet un reforç de les actuacions, però no hi estic d'acord. Algunes associacions de veïns ens han demanat més presència policial i donem resposta a una demanda ciutadana. No existeix el mateix clam per identificacions a gent que va sense mascareta o fa botellot al carrer.


- S'han produït identificacions aleatòries?

- Vull deixar clar que qualsevol actuació policial o requeriment de dades personals a la ciutadania ve determinat per algun motiu, principalment per un antecedent a la zona, sigui d'actes incívics o delictius, i per la possible implicació d'algunes persones en aquests fets.
 

 Rivero descarta la tornada del Grup d'Intervenció Especial i celebra la coordinació amb Mossos per augmentar la presència policial als barris egarencs. Foto: Adrià Costa


- El seu govern es vol identificar més amb la ciutadania que no pas amb la classe política. Com volen transmetre aquesta filosofia a través de la Policia Municipal?

- Volem donar un missatge de tranquil·litat i de proximitat a la ciutadania. L'agent ha de ser al carrer, al barri, al costat de la gent i els seus problemes. I volem deixar clar que la nostra policia hi és.

- On s'ubicaran les càmeres anunciades en llocs més conflictius?

- S'ha posat en marxa un estudi per trobar els llocs més idonis. Encara estem estudiant-ne la ubicació, però podem donar per fet que estaran bastament repartides per tota la ciutat.

"Treballem un protocol perquè l'Ajuntament es presenti com a acusació particular en qualsevol atemptat contra l'autoritat"

- Quan i quantes càmeres unipersonals arribaran? Amb què ajudaran?

- Donarà seguretat al treball policial i també a la ciutadania. Volem ser transparents, i que les actuacions policials no siguin motius de queixa gratuïta. I veure en primera persona com actuen els nostres agents és la millora manera d'aconseguir-ho.

- A banda d'aquesta nova mesura, hi ha algun protocol per defensar els agents en cas d'agressions?

- Arran de l'última agressió, dies enrere, vam començar a treballar un protocol perquè l'Ajuntament es presenti com a acusació particular en qualsevol atemptat contra l'autoritat. Ens posarem a disposició dels agents i així ho estem estudiant amb els sindicats.

 

Participació