mediambient

El Govern demana a l'Estat tancar més platges de la costa catalana per risc de càncer

Un informe de l'Agència de Residus revela la presència de metalls tòxics a les costes de Sant Adrià de Besòs i Badalona

per Victor Rodrigo , 11 de juny de 2021 a les 12:48 |
Dos flotadors de socorristes a la platja de Badalona. | ACN
El Govern reclama a l'Estat l'aïllament de diverses platges del litoral del Besòs després de la troballa de sorra tòxica, amb metalls cancerígens presents a sota. Un informe de l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya ha revelat, concretament, la presència de metalls cancerígens a les platges de Sant Adrià de Besòs i Badalona.

El passat 29 de maig ja es va tancar la platja del Litoral del municipi de Sant Adrià per la presència d'aquesta sorra tòxica i no s'ha tornat a obrir. L'informe, revelat pel Tot Barcelona, assegura que és "inadmissible" haver trobat aquestes substàncies en una zona sense asfaltar, que connecta les platges de Sant Adrià i Badalona, just darrere de les Tres Xemeneies.


El document és explícit amb les substàncies tòxiques que han detectat: arsènic, crom VI, plom i bifenils policlorats. El perill, segons l'informe, és real davant l'exposició dèrmica a la sorra afectada, que rep una forta exposició del sol, a més de tenir a sota tots aquests metalls i substàncies perjudicials.

L'agència urgeix actuar de manera clara al Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix Teresa Ribera. Es demana la construcció d'una passarel·la d'uns sis metres per a passar entre les platges i la col·locació de tanques metàl·liques que impedeixin el pas. A més, el Govern concedeix un temps màxim de sis mesos al ministeri perquè presenti un pla de descontaminació del litoral que aglutina Badalona i Sant Adrià de Besòs. L'informe és clar: el sòl està contaminat.

 

Les obres del cablejat submarí, a Sant Adrià Foto: ACN


Un primer informe del 2020 descartava que hi hagués cap risc a la platja del Litoral de Sant Adrià, però aquell mateix informe ja avisava que la situació podia canviar en cas que es produïssin moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics. Els temporals del darrer any i una actuació recent a la platja, en la instal·lació d'un cablejat de fibra òptica, han aflorat el risc per a la salut. La platja de la Mora de Badalona ja patia contaminació des d'anys enrere, amb la presència de plom, coure i arsènic.


Altres notícies que et poden interessar




 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació