HABITATGE

«El PSC m'apuja el lloguer»: cassolada contra el recurs a la regulació

El Sindicat de Llogateres rebutja la impugnació de la llei al TC per part del govern espanyol

per Pere Mercader , 14 de juny de 2021 a les 19:26 |
Protesta convocada pel Sindicat de Llogateres a la seu del PSC | Pere Mercader
Més de 200 persones convocades pel Sindicat de Llogateres es concentren davant de la seu del PSC aquest dilluns a la tarda, per rebutjar frontalment el recurs que el govern espanyol presentarà contra la llei catalana de regulació de lloguers al Tribunal Constitucional (TC). Amb tota probabilitat, el recurs serà aprovat demà al Consell de Ministres i el ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns que l'executiu de Pedro Sánchez no demanarà a l'alt tribunal la suspensió immediata de la normativa. Una decisió que el ministre ha qualificat de "gest important".

Durant la protesta s'han repetit els càntics "Cap veïna fora del barri", "La regulació no es toca" i "El PSC m'apuja el lloguer". Abans de la concentració, els Mossos d'Esquadra han blindat amb tanques la seu del partit. A diferència de la protesta del Sindicat a la seu d'Esquerra que va acabar amb l'ocupació del local per part de manifestants, l'ampli desplegament policial (amb quatre furgons dels Mossos d'Esquadra) no ha permès als manifestants acostar-se a la seu.


El portaveu del sindicat Jaime Palomera ha retret al PSOE "no complir els pactes acordats amb el seu soci de govern" i amb els partits que van investir Pedro Sánchez. "Es posen de la banda dels fons voltor i del recurs presentat pel PP", ha valorat. Palomera atribueix a la mobilització que el govern espanyol no demani la suspensió immediata, però ha insistit que el sindicat no té la "seguretat absoluta" que la Moncloa segueixi finalment aquesta estratègia. "Cap informe jurídic de l'estat pot passar per sobre del dret a un habitatge digne", ha dit.

Els manifestants han pintat el terra davant la seu del PSC: "PSOE + Podemos, la regulació no es toca". Així, els més de 200 concentrats pel Sindicat de Llogateres han mostrat el seu rebuig al recurs del govern espanyol entre clams com "L'habitatge és un dret, no un privilegi" i "Famílies al carrer i sou els responsables". 

 


La cassolada davant la seu dels socialistes és una mesura més de pressió després de la roda de premsa de divendres davant del parlament de mans del sindicat i els grups que van aprovar la llei: ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va manifestar públicament la seva oposició al recurs, comparant l'estratègia del PSOE amb la del PP.

El govern espanyol defensa el recurs d'inconstitucionalitat per manca de competències de la Generalitat en aquest àmbit, recordant la resolució del Consell de Garanties Estatutàries que dictaminava vulneracions de la constitució. La Generalitat defensa la constitucionalitat de la norma amb l’argument que s’articula a través del codi civil català.

Tot i la presentació del recurs, la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, defensa que la voluntat del govern central és aprovar una llei del lloguer d’àmbit estatal. La norma ja hauria d’haver estat aprovada fa quatre mesos, com recull el pacte de govern entre PSOE i Unides Podem. Mentre els morats continuen apostant per la regulació de preus, els socialistes són partidaris de reduccions fiscals pels propietaris.

A més de la mobilització a Barcelona, també s’estan duent a terme concentracions a Sabadell, davant de l’Ajuntament, i a les seus del partit a Madrid i Saragossa.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació