CASTELLS

Els Xiquets de Reus inicien la celebració del 40è aniversari amb pilars de 4 per Sant Pere

La colla castellera presenta el logotip i els actes amb motiu de les quatre dècades de trajectòria

per Josep Gallofré , Reus, 18 de juny de 2021 a les 08:58 |
L'acte de presentació de la celebració dels 40 anys de la colla s'ha fet aquest dijous | Josep Gallofré
Els Xiquets de Reus només tenen un objectiu entre cella i cella. Si la situació sanitària ho permet, encaren el seu 40è aniversari amb la intenció de tornar ben aviat a les places. Els de la camisa avellana ja han anunciat que els primers pilars del 2021 arribaran per la festa major de Sant Pere, durant la cercavila al Carrer de la Festa. Els Xiquets han presentat aquest dijous el logotip dels seus 40 anys d'història i una sèrie d'activitats per celebrar-ho.

L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta de l'entitat, Eva Oliva; l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; i el regidor de Cultura, Daniel Recasens. Precisament aquest últim ha rememorat el treball durant 40 anys d'història dels Xiquets de Reus: "S'ha picat molta pedra per impregnar valors molts útils. Estem parlant d'una colla integradora i que manté la seva identitat amb un esforç col·lectiu i de base".


A més, Recasens ha assenyalat que "tenim les gralles de colles castelleres que millor sonen".

Actes diversos per celebrar els 40 anys


Aquest dijous també s'ha presentat el logotip dels 40 anys dels Xiquets de Reus, obra del casteller Martí Castillejo. Es tracta d'una composició entre un 4 i el primer escut de la colla, jugant amb els colors de l'entitat: el negre, el vermell i el marró avellana. "Volia jugar amb un punt de modernitat, però fent referència a tota la gent que ha passat durant aquests anys", expressava Castillejo. El primer gran acte de la celebració serà el dissabte 3 de juliol, al Teatre Bartrina (Xiquets 4.0. L'aniversari dels Xiquets de Reus), serà un esdeveniment que servirà per recordar el passat, evidenciar el present i que explicarà com afrontar un futur immediat amb optimisme.

Durant les festes del barri de Santa Anna al juliol es pretén pintar un mural en alguna façana. Els Xiquets també han anunciat la celebració d'un sopar commemoratiu del 40è aniversari al voltant del 18 de novembre, data de fundació oficial de la colla. El programa d'activitats clourà per Sant Jordi, el dia que va tenir lloc la primera actuació amb la camisa avellana. La intenció és oferir una actuació castellera de primer nivell i un concert de gran format a tota la ciutadania.


A més, vora la Diada del Mercadal, es presentarà un documental casteller que visualitzarà com s'ha viscut el 2021 per part dels membres de la colla i persones vinculades als castells. La presidenta de l'entitat, Eva Oliva, ha explicat que hi haurà altres activitats, encara sense data programada, com una exposició fotogràfica, xerrades i la celebració d'actes conjunts amb entitats que també compleixen algun tipus d'aniversari.

Però abans de tornar a les places, la primera actuació castellera dels Xiquets arribarà per Sant Pere. Serà al Carrer de la Festa en la cercavila prevista i s'oferiran pilars de 4 amb un màxim de 25 persones, tal com estableixen les normes actuals de la situació sanitària. "Tenim moltes ganes de participar", expressava il·lusionada la presidenta de l'entitat.

Volen celebrar la Diada del Mercadal

La junta tècnica i directiva dels Xiquets de Reus treballa per celebrar la 15a edició de la Diada del Mercadal a principis d'octubre, si la situació de la pandèmia ho permet. És la cita més important a escala castellera a la ciutat i aglutina les millors formacions cada dos anys a la plaça. Oliva ja ha anunciat que hi actuarien les mateixes colles previstes. "Volem demostrar que hem tornat i que els Xiquets són la colla de la ciutat i del Baix Camp", concloïa Eva Oliva.

Per la seva banda, Noemí Llauradó remarcava la força "del teixit associatiu de Reus" i l'emoció que suposarà que els castells tornin a les places. En el seu torn, Carles Pellicer celebrava que els Xiquets de Reus "no han marxat mai", tot i la pandèmia" i que ara tornen "amb més força que mai". "Tots esperem el seu retorn i tornaran com els caracteritza, fent castells i fent ciutat", deia Pellicer per posar punt final a la presentació.

 

Participació