INDULTS

Protestes contra Sánchez davant del Liceu: «Clemència no és justícia»

Mig miler de persones s'han manifestat a la Rambla de Barcelona, blindada pels Mossos, amb càntics a favor de la independència i de l'amnistia per als condemnats per l'1-O

per Andreu Merino / Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 21 de juny de 2021 a les 11:55 |
Concentració contra Pedro Sánchez a les portes del Liceu. | Adrià Costa
Pedro Sánchez ha visitat aquest dilluns Barcelona per fer una conferència sobre els indults als presos polítics que s'aprovaran aquest dimarts al Consell de Ministres i seran parcials i reversibles. Ho ha fet amb el lema "Retrobament: un projecte de futur per a tota Espanya", que no ha estat ben rebut per les formacions i agrupacions independentistes perquè ho veuen com un acte propagandístic.

El Govern ja va decidir plantar Sánchez i no assistir a l'acte del Liceu, una plantada a què també s'ha sumat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la Cambra de Comerç. A més, aquest diumenge el president Carles Puigdemont i els consellers de Junts, reunits a Waterloo, van advertir que amb els indults "en cap cas es pot parlar de triomfs", rebatent així el líder d'ERC, Oriol Junqueras


Mig miler de persones s'han concentrat a l'entorn del Liceu, convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), els CDR i l'esquerra independentista. També s'hi han sumat un centenar de manifestants convocats per Poble Lliure i la Forja, que han arribat des de la plaça de Catalunya. Entre els assistents d'aquesta columna hi havia els diputats de la CUP Dolors Sabater i Dani Cornellà

Davant del Liceu, els manifestants han cantat Els Segadors i han proclamat diversos càntics, entre ells alguns contra Oriol Junqueras, davant les unitats dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. També s'han repetit càntics a favor de l’amnistia poc abans que Sánchez defensés  des de Barcelona la conveniència dels indults.
Inicialment la concentració ha quedat dividida en dos, després que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra hagin impedit l'accés de més manifestants a la concentració en protesta per l'acte de Sánchez al Liceu. La columna de La Forja i Poble Lliure no ha pogut avançar fins a la façana del teatre els dos blocs han quedat separats a l'altura del Pla de l'Os.


Els manifestants han escridassat amb crits de "botiflers" les autoritats i els representants polítics que entraven a l'acte del Liceu. Mentre a l'interior Sánchez defensava els indults, a l'exterior els concentrats repetien per megafonia els noms de tots els represaliats del procés independentista per exigir l'amnistia. Les escridassades s'han repetit cap a la una del migdia, quan els assistents de l'acte han sortir del teatre.

El passat divendres Poble Lliure i La Forja ja van convocar una manifestació al crit de "Clemència no és justícia", perquè consideren que els indults no són la fi de la lluita independentista ni la fi de la repressió espanyola. Tot i això, les formacions celebren la mesura de gràcia, ja que la veuen com el resultat de la "persistència independentista" i de "l'evidència que el judici va ser una farsa". 

L'ANC, mentrestant, s'ha manifestat avui  amb el lema "Res a perdonar, tot per guanyar". Òmnium Cultural ha col·locat una pancarta gegant al davant del Liceu per l'amnistia i l'autodeterminació. Sis metres de llargada al mig de la Rambla que recorden Pedro Sánchez que l'única via per començar a solucionar el conflicte polític passa per "la fi de la repressió, l'amnistia i el dret a l'autodeterminació", i no pels indults, que, diuen, no solucionen la situació dels milers de represaliats pel conflicte polític català. 

A més, aquest migdia Òmnium serà també al Congrés dels Diputats per entregar milers de signatures per l'amnistia. L'entitat exerceix, d'aquesta manera, el dret de petició i evidencia que l'amnistia és el clam majoritari i de consens a Catalunya.
 

Pancarta d'Òmnium Cultural davant del Liceu Foto: Cedida

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació