PROCÉS CATALÀ

Absolt en Guillem, el noi de la dessuadora taronja de Via Laietana

El jove va ser detingut durant les protestes per la sentència

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 21 de juny de 2021 a les 17:11 |
Moment de la detenció del menor a la Via Laietana. | Martí Albesa
El Guillem, el noi de la dessuadora taronja que va ser detingut l'octubre de 2019 durant les protestes de la sentència del procés, ha quedat absolt. El jutge del Jutjat de Menors número 5 de Barcelona considera que no ha quedat acreditat de forma fefaent que en Guillem ni la resta d'encausats participessin dels delictes de desordres públics i d'atemptat contra l'autoritat que reclamava el Ministeri Fiscal.

En l'escrit de sentència, el magistrat considera que cal preservar la presumpció d'innocència dels encausats davant de la inexistència d'una activitat probatòria dels fets.


En aquest sentit, el jutge considera que cap dels agents que van testificar durant el judici va detallar ni identificar de forma precisa ni específica als menors més enllà de "manifestacions vagues". 

Així doncs, el jutge considera que cal distingir el valor de les declaracions dels agents de l'autoritat en aquells casos en els quals el policia està involucrat, bé com a víctima o com a subjecte actiu; ja que aniria en detriment de la presumpció d'innocència dels encausats.


Victòria judicial, però sense rendició



Des del grup de suport Guillem Absolució, han celebrat aquesta victòria judicial malgrat recordar que es mantenen ferms en l'"absurditat del procediment" i denunciar l'ús de la violència utilitzada durant la seva detenció. En aquest sentit, insisteixen que el recurs d'empara a la querella contra diversos agents del cos policial espanyol per males praxis que va ser inadmesa per un jutjat de Barcelona i ratificat per l'Audiència Provincial ha estat admesa a tràmit pel Tribunal Constitucional.


En un comunicat, asseguren que a la policia "mai se la condemna per més evidents que siguin els seus delictes", però alerten que no es rendiran en denunciar la seva impunitat, l'arbitrarietat de la causa i tota la repressió i persecució dels activistes. 
 

Imatge del Guillem, el menor de la dessuadora taronja, entrant a la Ciutat de la Justícia el 14 d'abril de 2021. Foto: Pol Solà / ACN


El col·lectiu assenyala que els han absolt valorant que "no poden condemnar-nos si l'única prova que tenen és la declaració dels agents del CNP", i per aquest motiu remarquen la "injusta sentència" a Marcel Vivet a cinc anys de presó tenint en compte com a única prova la declaració d'un agent policial. 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació