Tota l'actualitat, minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món

per NacióDigital, 23 de juny de 2021 a les 06:00 |
 10:02 
El ministre de Justícia anima Puigdemont a tornar a l'Estat per ser "jutjat pels tribunals"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha afirmat que si l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont tornés a l'Estat espanyol "seria jutjat pels tribunals" i l'ha animat a fer-ho. "És un fugat de la justícia", ha dit. Campo ha demanat a l'independentisme i, concretament als nou presos independentistes que sortiran aquest dimecres en llibertat després de ser indultats, que "siguin conscients de l'esforç que es fa per la convivència" . En una entrevista a la Cadena SER aquest matí, Campo ha esperat una renúncia a la via unilateral i que entenguin "que les seves posicions es poden defensar des de l'estat de dret". "A partir d'aquí s'obren moltes possibilitats de gests", ha dit.

 08:07 

 07:53 

 07:36 
Els indults ja són al BOE

El BOE ha publicat a primera hora d'aquest dimecres els nou indults als polítics independentistes empresonats per l'1-O, que ara només han d'esperar que el Tribunal Suprem comuniqui la interlocutòria d'excarceració a les presons. Les nou resolucions, d'una pàgina cadascuna i firmades pel rei Felip VI, indulten la pena de presó pendent de compliment amb la condició que no tornin delinquir en períodes de tres a sis anys, segons el cas. Cada reial decret, aprovat pel consell de ministres aquest dimarts, té en compte els informes del tribunal sentenciador, el Suprem, i de la Fiscalia, i justifica l'indult "atenent les circumstàncies del condemnat i, en particular, als motius d'utilitat pública".

 07:22 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades pels indults.

 07:01 

 22:57 

 22:57 

 22:56 

 21:51 
Alejandro Fernández (PP) considera que els indults enceten una "segona part del procés"

El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat aquesta tarda que, amb la concessió dels indults, s'obre una nova etapa per al sobiranisme que no se centrarà tant en assolir la República i la independència de forma "immediata", sinó en el "debilitament d'Espanya". Alejandro Fernández ha acusat el PSOE i Pedro Sánchez de "compartir estratègia" amb l'independentisme: "Sánchez pretén preservar la majoria de la moció de censura al preu que sigui, i aquest preu avui és canviar el sistema polític fins i tot posant en risc les llibertats i la democràcia", ha declarat. Ho ha dit en una conferència titulada "La segona part del procés separatista". Informa Pep Martí 

 20:32 

 20:06 

 19:12 

 19:00 

 17:53 
Colau considera els indults un gest "valent" que obre la porta a una "solució política" 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat en una declaració institucional que la llibertat dels presos és el primer per entrar en una nova etapa, la del "diàleg i les solucions". L'alcaldessa ha afirmat que sempre ha defensat tres coses: la llibertat dels presos, un diàleg sincer i estable, i una solució política que pugui ser votada per la ciutadania catalana. L'alcaldessa ha dit que ara cal avançar en la reforma del codi penal per adequar-lo a la doctrina del TEDH i deixar enrere la judicialització". Colau ha considerat "valent" el pas donat per la Moncloa perquè "valentia és escoltar i buscar solucions". "És l'hora de les solucions polítiques que hauran de ser votades democràticament", ha afirmat. "Tots ens mereixem un nou temps", ha assegurat l'alcaldessa, que ha fet una crida per assolir un camí "sense vencedors ni vençuts, i sense revenges". Colau ha recordat la figura d'Arcadi Oliveres quan deia que "estem obligats a no perdre mai l'esperança". Informa Pep Martí

 17:33 
El metro de Barcelona recupera l'horari nocturn d'abans de la pandèmia

Bones notícies pel transport públic. El metro de Barcelona tornarà a l'horari anterior de la pandèmia: estarà obert tota la nit els dissabtes, i els divendres i vigílies de festius fins a les 2 de la matinada. Els dies feiners tancarà, com sempre, a la mitjanit.

 17:12 
El PP afirma que el govern espanyol "actua contra el seu propi Estat"

Els indults han estat els protagonistes de la sessió de control al govern d'aquesta tarda al Senat. Fernando Martínez-Maíllo, en nom del PP, ha acusat l'executiu d'"actuar contra el seu propi Estat", ha considerat una "infàmia" la concessió dels indults i  ha dit que era un cas de "simple corrupció" i "compra de vots" per romandre al poder. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha titllat el dirigent del PP d'"hiperventilat" i li ha recordat els casos Kitchen i Bárcenas. Grande-Marlaska ha assegurat que si a Catalunya s'ha arribat a ,l'actual situació ha estat pels set anys de govern de Mariano Rajoy: "A nosaltres no ens han convocat un referèndum il·legal". Abans, el ministre de Justícia,  Juan Carlos Campo, ha recordat l'ascens que va experimentar l'independentisme després del recurs contra l'Estatut.

 16:50 
La CUP assegura que "només l'amnistia i l'autodeterminació resoldran l'escenari"

La CUP ha respost la decisió del govern espanyol de concedir els indults afirmant que "només l'amnistia i l'autodeterminació resoldran l'escenari" polític. La formació anticapitalista recorda que hi ha més de 3.000 persones represaliades que queden "a la intempèrie" després de la decisió governamental. La CUP reivindica "el pacte de la majoria, de l'amnistia i de l'autodeterminació, enfront del pacte del Liceu", que Pedro Sánchez va fer públic aquest dilluns davant un auditori amb forta presència empresarial. Informa Pep Martí

 16:03 
Aragonès, acompanyat de tot el Govern: "Els presos surten amb la voluntat reforçada de construir una República catalana"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dimart acompanyat de tot el Govern un cop coneguda la decisió del govern espanyol d'indultar els presos polítics. Segons Aragonès, els presos surten "amb la voluntat reforçada de construir una República catalana". Informa Oriol March.

 15:38 
Els líders independentistes sortiran demà de la presó

Un cop aprovats els indults, comencen una sèrie de tràmits per executar-los. Segons fonts de la Moncloa, els presos sortiran demà de la presó, un cop el Tribunal Suprem dicti les ordres d'excarceració. Aquesta tarda ho signarà el rei i demà es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'indult liquida la pena de presó pels delictes de sedició i malversació, però manté intacta la pena d'inhabilitació. També són condicionats, és a dir, no poden cometre delictes greu durant un període de temps que va d'entre els 3 als 6 anys. 

 15:27 
Òmnium assegura que Cuixart "surt de la presó amb els seus valors i ideals més reforçats que mai"

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que el president de l'entitat, Jordi Cuixart, "surt de la presó amb les seves conviccions, els seus valors i ideals en defensa de les llibertats, els drets fonamentals i la lluita per l'autodeterminació intactes i més reforçats que mai". A més, ha recordat que Cuixart "va entrar a la presó com a president d'Òmnium i en surt també com a president", per la qual cosa ha advertit a l'Estat que "la seva estratègia no ha funcionat, al contrari, ha donat més força a l'independentisme". "Sabem que aquest gest del govern espanyol es produeix perquè saben que perdran aquesta causa a Europa, que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemnarà Espanya per aquesta persecució política i ideològica", ha dit.

 14:50 
Casado diu que Sánchez "haurà de respondre a les urnes"

El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que Pedro Sánchez "haurà de respondre a les urnes" per la seva decisió de concedir els indults. Casado ha recordat en un tuit que en un debat electoral del 2019 li va preguntar al líder socialista si atorgaria l'indult i pactaria amb els independentistes, i que "va prometre recuperar com a delicte la convocatòria de referèndum il·legal i portar Puigdemont". Segons el dirigent conservador, Sánchez "va mentir els espanyols". Aquest matí, Casado ha anunciat que demanarien la legitimació per recórrer els indults amb l'argument els CDR volien "atemptar" contra ell i que són la continuació de l'1-O. Informa Pep Martí

 14:46 
Òmnium: "Cuixart surt de la presó amb els ideals més reforçats que mai"

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, ha assenyalat aquest dimarts que Jordi Cuixart, líder de l'entitat, surt de la presó després de rebre l'indult "amb els ideals més reforçats que mai". Cuixart, que porta 1.345 dies empresonat, "va entrar a la presó com a president d'Òmnium i en surt també com a president", ha assenyalat Mauri. En aquest sentit, ha advertit l'Estat que "la seva estratègia no ha funcionat, al contrari, ha donat més força a l'independentisme".

 14:43 

 14:37 
L'ANC, després dels indults, manté que és "imprescindible" comptar amb lideratges "no condicionats pel xantatge de l'Estat"

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha emès aquest dimarts al migdia un comunicat en el qual ha mostrat "preocupació" per si els indults són fruit d'un acord entre l'Estat i els líders independentistes, perquè això podria "condicionar" l'actuació del Govern i del Parlament. "Un cop els nou presos polítics estiguin en llibertat, caldrà fer una reflexió col·lectiva sobre els lideratges del moviment independentista. En la lluita democràtica per la independència de Catalunya és imprescindible comptar amb lideratges efectius, lliures i no condicionats pel xantatge de l'Estat", destaca l'entitat.

 14:34 
Sánchez: "La democràcia espanyola demostra avui la seva grandesa"

En la compareixença per justificar els indults, Pedro Sánchez ha remarcat que la democràcia espanyola, amb la concessió de la mesura de gràcia, "demostra la seva grandesa". "Amb aquesta acció volem obrir una nova etapa de diàleg, de retrobament, i tancar la divisió i l'enfrontament", ha ressaltat Sánchez, que ha indicat que els líders del procés no han hagut de renunciar a les seves idees per rebre l'indult.

 14:32 
Sánchez compareix per explicar els indults: "Són la millor decisió per Catalunya i per Espanya"

Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ha comparegut aquesta tarda per justificar els indults. "Són la millor decisió per Catalunya i per Espanya", ha indicat Sánchez des de les escales de la Moncloa. Ha apuntat que seran parcials i reversibles, perquè estan vinculats a no cometre delictes greus en els propers anys. Informen Joan Serra Carné i Oriol March.
 

 13:52 

 13:51 
Autoritzats 1.651 punts de venda de pirotècnia a tot Catalunya

La Delegació del govern espanyol a Catalunya i la Guàrdia Civil han autoritzat la venda de petards i coets per aquest Sant Joan a un total de 1.651 establiments a tot el país. En concret, s'han autoritzat 1.507 casetes i 144 locals. Les comarques de Barcelona tenen 1.238 casetes i 100 locals (1.338 punts en total), les de Girona compten amb 116 casetes i 5 locals (121), les de Lleida, amb 63 casetes i tres locals (66), i les de Tarragona amb 90 casetes i 36 locals (126). Tots els punts de venda són inspeccionats, i les casetes han de comptar amb l'autorització de l'ajuntament segons les seves ordenances de civisme i urbanisme.

 13:49 

 13:26 

 13:17 
Borràs relleva Xavier Muro com a secretari general del Parlament i el substitueix per la lletrada Esther Andreu

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat aquest dimarts que relleva el fins ara secretari general de la cambra, Xavier Muro, i que el substituirà la lletrada Esther Andreu. Alhora, Borràs ha comunicat que Miquel Palomares ocuparà el càrrec de lletrat major, vacant des que l'ara director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Joan Ridao, el va deixar fa unes setmanes. La presidenta de la cambra ha confirmat els canvis durant la compareixença per analitzar els seus primers cent dies al capdavant del Parlament.

 13:15 
La Filharmònica de Viena actuarà a la Sagrada Família el 18 de setembre

La Filharmònica de Viena actuarà el 18 de setembre a la Sagrada Família en un concert produït per RTVE per a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que s'emetrà en directe a La2 i desenes de cadenes europees i del mon. L'orquestra interpretarà la Simfonia núm. 4 en mi bemoll major, la 'Romàntica', d'Anton Bruckner. El concert acollirà públic per invitació, i s'obrirà un sorteig a les xarxes de la basílica per poder assistir a l'assaig general, el dia anterior. Ajornat del 2020 per la pandèmia, el recital forma part de la gira de la formació interpretant les simfonies completes de Bruckner en llocs icònics d'Europa i és una de les tres produccions televisives anuals de la UER, juntament amb el Concert de Cap d'Any i el Concert Nit d'Estiu.

 13:01 
El Govern reclama a l'Estat que allargui la suspensió dels desnonaments fins a finals d'any

El consell executiu ha instat aquest dimarts l'Estat a allargar fins al 31 de desembre les mesures per suspendre els desnonaments que afectin a persones en situació de vulnerabilitat social o econòmica, tal com ja va tractar en la seva primera reunió el grup de treball sobre habitatge del Govern. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, qui ha reiterat el "el compromís amb el dret a l'habitatge" per part de l'executiu català. Informa Roger Tugas Vilardell.

 12:51 
Borràs insta Sánchez a explicar-se al Parlament

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que acompanyi els indults per l'1-O de "voluntat política" per aprovar una amnistia i reconèixer el dret a l'autodeterminació. Ho ha dit en una compareixença que ha fet en complir 100 dies com a presidenta de la cambra. Borràs ha celebrat que la mesura de gràcia "contribuirà a acabar amb el patiment de nou persones justes" però ha afegit que ha de ser "el punt de partida a una solució política al conflicte". Per a Borràs, l'anunci que ahir dilluns va fer Sánchez sobre la concessió dels indults va ser una "posada en escena" davant de "l'estirada d'orelles" del Consell d'Europa. En comptes d'un acte com el que el president espanyol va fer al Gran Teatre del Liceu, la presidenta de la cambra catalana creu que "el lloc on pertocaria donar explicacions, si és que les ha de donar, és naturalment el Parlament".

 12:02 
El president de les Filipines amenaça amb tancar a la presó la gent que no es vacuni

Rodrigo Duterte, president de les Filipines, ha provocat un gran rebombori amb unes polèmiques declaracions en les quals defensa tancar a la presó la gent que no es vulgui vacunar: "Si algú no vol vacunar-se, faré que l'arrestin i després li aplicaré la vacuna a les natges", va dir. En una entrevista televisiva, Duterte va afegir que "tu decideixes, posa't la dosi o et posaré a la presó".

 11:56 

 11:55 

 11:51 

 10:58 
Alsina, sobre els indults: «Un primer pas, però petit»

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina (JxCat), ha assegurat que els indults del govern espanyol als presos polítics són "un primer pas, però petit" en una entrevista aquest dimarts a Rac1. Alsina ha insistit que els indults no representen una "solució" al conflicte polític i ha reiterat que el dictamen del Consell d'Europa demana "alliberar" i no indultar els presos catalans.
 

 11:01 
El sindicat Jupol de la policia espanyola critica els indults

El sindicat de la Policia Nacional Jupol ha mostrat aquest dimarts la seva "profunda repulsa" a la decisió del govern espanyol d'indultar els polítics independentistes empresonats. El sindicat ho veu com una "falta de respecte" i un atac a la Constitució i als centenars d'agents de la Policia Nacional lesionats.

 10:15 

 09:47 
Pedro Sánchez farà una declaració institucional després d'aprovar els indults

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, farà una declaració institucional aquest dimarts després del Consell de Ministres que aprovarà els indults. Segons ha explicat la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, en una entrevista aquest matí a RNE, vol "transmetre amb claredat" que els concedeix "pensant en l'interès general" i que els guia la voluntat de generar "concòrdia".

 09:41 
Illa assegura que els indults no són una «esmena» a la sentència del Suprem

El president del grup parlamentari del PSC, Sslvador Illa, ha assegurat en una entrevista a Rac1 que la concessió dels indults no són una "esmena" a la sentència del procés dictada pel Tribunal Suprem. "S’accelera l’obertura d’un nou temps polític a Catalunya. Ens donem una oportunitat que faríem bé d’aprofitar", ha dit Illa. L'exministre de Sanitat ha defensat la possibilitat de defensar el projecte polític des de les institucions però ha avisat que el "marc de convivència" no es pot trencar de manera unilateral.
 

 09:17 

 09:17 

 08:46 

 08:46 

 07:59 

 07:44 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació