Tota l'actualitat, minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món

per NacióDigital, 30 de juny de 2021 a les 06:00 |
 09:56 
Aragonès no preveu assistir a la conferència de presidents autonòmics del juliol: "No serà útil per avançar"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no preveu "a dia d'avui" assistir a la conferència de presidents autonòmics prevista per a finals de juliol a Salamanca. Així ho ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimecres des de Madrid, l'endemà de reunir-s'hi amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per reprendre el diàleg. Aragonès ha argumentat que la "prioritat" és la relació bilateral, i que els fòrums multilaterals són més "una escenificació i una foto" que no pas "de treball". "No serà el més útil per avançar", ha afegit. Així, "a no ser que hi hagi algun canvi", la previsió d'Aragonès és mantenir el diàleg amb Sánchez i la Moncloa només en l'esfera bilateral.

 09:36 

 09:25 
Aragonès vol presentar "un gran acord per l'amnistia i l'autodeterminació" a la taula de diàleg

Pere Aragonès ha assenyalat que hi ha "dos espais molt diferenciats" en les negociacions amb l'Estat. Un sobre "el conflicte polític", on el Govern portarà "l'amnistia i l'autodeterminació", i l'altre amb altres qüestions "en l'ambit econòmic, social, sectorial i inversió d'infraestructures que es tractaran en la comissió bilateral Estat-Generalitat el mes de juliol". Aragonès ha demanat a Catalunya Ràdio "un gran consens a Catalunya per defensar una proposta de país" que vagi més enllà de la proposta del Govern. El president de la Generalitat defensa "perfilar un gran acord per l'amnistia i l'autodeterminació".

 09:15 
Sánchez assegura que no hi haurà referèndum d'autodeterminació perquè el PSOE "mai ho acceptarà"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que només es podria celebrar un nou referèndum d'autodeterminació si l'independentisme "pot convèncer al Congrés per modificar la Constitució", però assegura que això no passarà perquè el PSOE "mai ho acceptarà". "Vostès han d'exercir el principi de realisme", ha afirmat Sánchez en referència a les aspiracions independentistes. El president de l'executiu demana donar una "oportunitat al diàleg" i recorda que "Catalunya sense Espanya no seria pròspera ni plural". Informa Lluís Girona.

 09:03 
Pedro Sánchez defensa que els indults no qüestionen ni la sentència del Suprem ni els "delictes" comesos

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la legalitat dels indults als presos polítics, que defineix com una "decisió política" que no qüestiona la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem. El líder socialista ha començat reivindicant "l'esperit de concòrdia" de la Constitució espanyola: "Aquella voluntat d'acord no era només per un cop", ha afegit. Sánchez compareix des de les nou del matí davant el Congrés dels Diputats per explicar els indults. Informa Lluís Girona.

 09:04 
Aragonès: "És la negociació més complexa de la història contemporània de Catalunya"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que "ningú ha posat vetos a ningú", en referència al "no" de Pedro Sánchez a incorporar Oriol Junqueras a la taula de diàleg. Amb tot, Aragonès creu que es tracta de "la negociació més complexa de la història contemporània de Catalunya" perquè "Catalunya ha negociat molts models de finançament i diversos estatuts d'autonomia, però mai hi ha hagut un espai en la qual dos espais reconeixen un conflicte polític que s'ha de resoldre a través del diàleg i que el resultat de la negociació ha de ser validat per la ciutadania de Catalunya".

 09:01 

 07:54 

 07:25 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, amb la trobada de Sánchez i Aragonès com a notícia predominant.

 07:03 

 23:20 
Elena desautoritza els antiavalots que van regalar un escut dels Mossos a Ana Rosa Quintana

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit que "ningú ha d'apropiar-se dels serveis públics ni dels símbols per a un ús partidista o per buscar notorietat personal", en referència a l'escut dels Mossos que van regalar antiavalots a Ana Rosa Quintana. "Ho he repetit en més d’una ocasió: hem d’apartar els Mossos del debat partidista i partidari, i situar la reflexió en el model de seguretat pública", ha afirmat a Twitter, on també s'ha compromès a regular la imatge corporativa del cos policial.

 22:32 

 21:37 

 20:50 

 20:43 

 19:18 

 19:11 
Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa visitaran Rovira aquest dimecres a Ginebra

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa es desplaçaran aquest dimecres a Ginebra per reunir-se amb Marta Rovira. Serà la primera trobada conjunta dels presos polítics d'ERC i la secretària general del partit des de fa més de tres anys. Junqueras i la resta de dirigents republicans ja van participar aquest dimarts en el consell nacional extraordinari de la formació. Rovira hi va ser present en un missatge enregistrat.

 18:38 

 18:08 

 18:07 

 17:14 
Torrent assegura que el Govern vol «ser actiu» ajudant les start ups

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha assegurat que el Govern té l'objectiu de "ser actiu" ajudant les empreses start ups. Torrent ho ha dit aquest dimarts durant la visita al 4 Years From Now, l'espai del Mobile World Congress pensat per a companyies emergents. Torrent ha destacat el projecte Startup Capital d'Acció, amb un pressupost de dos milions d'euros per impulsar start tups catalanes.

 17:01 
El conseller Giró ha signat l'ordre d'elaboració dels pressupostos del 2022

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró ha signat aquest dimarts l'ordre d'elaboració dels comptes públics de l'any 2022. L'1 de juliol començarà la fase de tramitació dels pressupostos. Ho ha anunciat en la seva compareixença davant la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, on ha explicat els objectius del seu departament. Giró ha assegurat que seran uns pressupostos que establiran les bases per a la societat catalana dels propers deu anys i ha admès que el marge de maniobra de la generalitat és estret "quan 81 euros dels 100 que s'ingressen procedeixen de transferències directes de l'Estat. Informa Pep Martí    

 16:51 
Augmenten els estudiants catalans contagiats en viatges de final de curs i es doblen els casos de Menorca

Els estudiants catalans contagiats en viatges de final de curs a Mallorca i Menorca pugen en més d'un centenar respecte a les últimes dades i ja en són 353, sumant també els positius detectats en viatges a Tenerife. En el cas de Mallorca els casos identificats passen de 132 a 166; en el de Menorca els contagis es doblen en poques hores i passen de 76 a 153; i en viatges a Tenerife es mantenen els positius en 34, sense que s'hagin detectat nous casos. Gairebé s'han duplicat els contactes estrets, que ara són 2.334, més de la meitat (1.487) durant el viatge a Menorca. Salut fa una crida a la responsabilitat i remarca que són brots "complexos" amb un gran nombre de contactes a investigar.

 16:20 
El Congrés demana reconèixer la Covid com a malaltia laboral del personal de neteja dels centres sanitaris

La comissió de Sanitat i Consum del Congrés ha aprovat a proposta del PDECat una proposició no de llei per reconèixer com a malaltia professional la Covid-19 pel personal de neteja i manteniment dels centres sanitaris i sociosanitaris. Segons la Intersindical, la proposició "servirà per fer pressió al govern central i solucionar les deficiències del reial decret llei 3/2021 que no incloïa aquests col·lectius".

 16:20 
Aragonès ja és a Madrid per la reunió amb Sánchez a la Moncloa

La delegació catalana, encapçalada pel president, Pere Aragonès, ha arribat pocs minuts després de les quatre de la tarda a Atocha per reunir-se, a les cinc, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa. Abans de desplaçar-se cap a la seu del govern espanyol, Aragonès s'ha reunit amb la delegada del Govern a Madrid, l'exconsellera Ester Capella. La reunió amb Sánchez començarà a les cinc i Aragonès hi vol portar les demandes d'amnistia i autodeterminació, i la fi de la repressió, justament el dia que el Tribunal de Comptes ha imposat fiances milionàries a una quarantena d'alts càrrecs de la Generalitat. 

 15:54 

 15:06 

 14:41 
Els comuns treballen una proposta al Congrés per "despolititzar" el Tribunal de Comptes

Els comuns treballen una proposta al Congrés per "despolititzar" el Tribunal de Comptes. Ho ha explicat la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, que ha denunciat que el PP "està boicotejant la nova etapa política de diàleg" per la via d'una ofensiva contra una quarantena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat. Albiach ha insistit que el PP boicoteja la reforma del Tribunal de Comptes, perquè ara el controla políticament. "És un intent a la desesperada per fer fracassar el diàleg", ha insistit la dirigent dels comuns.

 14:30 
Cap dels ingressats a l'UCI de l'Hospital del Mar per Covid s'havia vacunat

L'Hospital del Mar té actualment 13 ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i cap d'ells s'havia vacunat. Així ho ha explicat la cap del servei de medicina intensiva del centre, Antònia Vázquez, en declaracions a Betevé. "És molt important que tothom es vacuni", ha dit. Tots els ingressats crítics tenen més de 50 anys i, per tant, l'increment de contagis entre els joves no s'ha traduït en un increment d'ingressos a les UCI.

 14:23 
El Mobile i el Govern presenten un projecte d'assistència al mar amb 5G

Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat han presentat al Mobile World Congress el projecte Pediatric Emergencies in Maritime Environments per avançar en l'atenció d'emergències pediàtriques en entorns marítims gràcies a la 5G. La prova pilot consisteix a atendre un menor que pateix una emergència cardíaca en una embarcació prop del Port de Barcelona, en què un dispositiu pediàtric subcutani dona l'alerta al SEM quan detecta una anomalia en els seus ritmes cardíacs per activar el protocol d'emergència. el monitoreig remot permet fer un seguiment continuat des de qualsevol lloc del planeta i que comptar amb eines com la 5G permet que això es pugui fer de manera immediata i "facilitar així l'actuació en casos greus".

 14:11 
L'exconseller Damià Calvet, nomenat nou president del Port de Barcelona

El Govern ha nomenat aquest dimarts Damià Calvet com a nou president del Port de Barcelona, tal com s'havia anunciat en les darreres setmanes. L'exconseller de Territori i Sostenibilitat relleva en el càrrec Mercè Conesa, designada pel mateix Calvet el juliol del 2018, després d'exercir com a presidenta de la Diputació de Barcelona. A banda de conseller del Govern, Calvet també ha estat director de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i president de Cimalsa, empreses públiques de transformació de sòl per a activitats econòmiques.

 14:08 
Mas denuncia un "abús" de poder: "Es distorsiona el marc legal per càstig, venjança i repressió"

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que l'Estat no només utilitza la justícia per perseguir els líders independentistes, sinó que a més es fa un "abús" i una "distorsió" del marc legal amb la intenció de mantenir "el càstig, la venjança i la repressió". Tot i això, recorda que l'independentisme segueix viu: "Ens empresonen, ens inhabiliten i ens exilien, però seguim sent majoria". El Tribunal de Comptes ha dictat avui fiances que arriben fins a un total de 5,4 milions d'euros per l'acció exterior de la Generalitat de 2011 a 2017. Mas haurà d'abonar, juntament amb una quarantena d'exalts càrrecs del Govern, un import de 2,8 milions d'euros. Informa Lluís Girona des del Palau Robert de Barcelona.

 14:04 

 13:48 
Mas denuncia que l'Estat pretén la mort "civil i política" però que "no podran matar les idees i les conviccions"

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat aquest dimarts que el Tribunal de Comptes i la justícia espanyola pretenguin la mort "civil i política" dels líders del procés català. Tot i això, ha advertit que es "reafirma" en les seves "idees i conviccions", que "mai podran matar". L'òrgan fiscalitzador ha dictat avui fiances que arriben fins a un total de 5,4 milions d'euros per l'acció exterior de la Generalitat de 2011 a 2017. Mas haurà d'abonar, juntament amb una quarantena d'exalts càrrecs del Govern, un import de 2,8 milions d'euros. Informa Lluís Girona des del Palau Robert de Barcelona.

 13:45 
La CUP, davant de la reunió Sánchez-Aragonès: "La via del diàleg és una via morta"

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha advertit aquest dimarts que "la via del diàleg és una via morta. ja que no hi ha diàleg possible amb un Estat antidemocràtic i una monarquia corrupta". Ho ha dit en roda de premsa al Parlament poques hores abans de la reunió que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, mantindran a La Moncloa. Per a Pellicer, aquesta trobada és un nou episodi de l''operació Catalunya'" i busca "combinar pal i pastanaga", en referència a l'ofensiva del Tribunal de Comptes. La CUP considera l'acció de l'ens fiscalitzador com una "maniobra de repressió econòmica i política".

 13:24 
El govern espanyol exigeix al PP que no bloquegi la renovació del Tribunal de Comptes

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat "respecte" a les resolucions del Tribunal de Comptes i ha remarcat que "no és un òrgan judicial". Montero ha exigit al PP que permeti la "renovació" d'aquest òrgan, igual que en el cas del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A criteri del govern espanyol, l'actitud de Pablo Casado és "tremendament antidemocràtica". "Ha de complir amb la Constitució i procedeixi a la renovació del Tribunal de Comptes. No pot exigir el veto escudant-se en excuses", ha dit Montero.
 

 13:39 

 13:22 
Montero celebra la llum verda a la llei trans: "És un dia històric"

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha dit que avui és un dia "històric" perquè comença a tramitació de la llei trans, que permetrà garantir la "igualtat real i efectiva" de les persones trans i una "bateria de drets" per a les persones LGTBI. Montero ha agraït la feina feta pel Ministeri de Justícia i ha assegurat que la llei és "una mostra de la fortalesa del govern de coalició", que és "aliat" de les persones LGTBI. Montero ha dit que la nova llei col·loca Espanya a "l'avantguarda europea" en un context de retrocés de drets en alguns països com Hongria.

 12:55 
Ciutadans celebra la fiança del Tribunal de Comptes: "Qui la fa, la paga"

El portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha qualificat de "bona notícia" la fianaç de 5,4 milions d'euros per a una quarantena d'alts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat. "Van utilitzar fons dels espanyols per cometre fets delictius", ha afirmat, i ha celebrat que "qui la fa, la paga". "A Espanya tenim gràcies a Deu els tribunals perquè ningú quedi sense càstig", ha afegit. Bal ha reclamat al govern espanyol "ple respecte" a la decisió del Tribunal de Comptes. "Rebaixar la jerarquia del Tribunal de Comptes és fals", ha insistit, i ha criticat que el govern espanyol segueixi "de la ma dels independentistes". "Sánchez només vol mantenir-se a la Moncloa sense importar-li el descrèdit institucional del país", ha reblat Bal, que ha anunciat una "ofensiva general" per "protegir" el Tribunal de Comptes, un organisme, ha dit, que ha de servir per "fer pagar als independentistes el que deuen als espanyols".

 13:04 

 12:43 
El Govern reclama a la Moncloa que actuï "en els propers dies" per revertir la "repressió" del Tribunal de Comptes

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladarà al president espanyol, Pedro Sánchez, que la Moncloa actuï "en els propers dies" per buscar una "solució" a la "repressió" del Tribunal de Comptes. Aragonès reclamarà en la cimera el compliment de l'informe del Consell d'Europa, que a banda de l'alliberament dels presos, també exigia la retirada de les euroordres. Sobre l'ofensiva del Tribunal de Comptes, la portaveu de l'executiu ha anunciat "una oposició frontal" de la Generalitat a l'ens fiscalitzador. "El govern espanyol no pot mirar cap a una altra banda. És una anomalia en un sistema democràtic", ha insistit Plaja, que ha detallat que Aragonès traslladarà a la reunió la reactivació de la taula de diàleg, la gestió dels fons europeus i la reconstrucció social i econòmica postpandèmia. Informa Joan Serra Carné.

 12:52 
El PP exigeix a Sánchez que "no intervingui" en la causa al Tribunal de Comptes contra l'independentisme

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que el govern espanyol "ni pot ni ha d'intervenir" en el Tribunal de Comptes, que aquest dimarts ha imposat més de 5,4 milions d'euros de fiança a una quarantena d'exalts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat. "Sánchez ha de deixar actuar el Tribunal de Comptes i que l'Advocacia de l'Estat actuï com ho ha de fer", ha dit Gamarra en roda de premsa al Congrés. La dirigent del PP ha dit que fer qualsevol altra cosa seria una posició "molt allunyada" de la tasca d'un govern "democràtic". Sobre la reunió entre Sánchez i Pere Aragonès, Gamarra ha alertat que l'independentisme voldrà insistir en un referèndum sobre la independència "que no hi cap a la Constitució". 

 12:33 
El Govern descarta, de moment, fer marxa enrere en la flexibilització de les restriccions malgrat l'increment de contagis

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha argumentat aquest dimarts, després de la reunió del consell executiu, que la Generalitat no té previst, de moment, fer marxa enrere en la flexibilització de les restriccions malgrat l'increment de contagis. L'última xifra anunciada pel que fa a l'augment de nous positius és de 5.101 casos setmanals. El Govern ha fet una "crida a la responsabilitat" per esquivar conductes temeràries i ha incentivat la ciutadania a vacunar-se per avançar en la immunització del conjunt de la població. Fins a quatre milions de catalans ja s'han vacunat en primera dosi. Informa Joan Serra Carné.

 12:31 
Aragonès compareixerà al Parlament la setmana que ve per tractar els indults i l'informe del Consell d'Europa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà al Parlament el dimecres 7 de juliol per exposar el posicionament del Govern davant dels indults concedits als presos polítics i també sobre l'informe del Consell d'Europa que en demana l'alliberament. La junta de portaveus de la cambra ha acordat aquest dimarts la intervenció d'Aragonès, que ell mateix havia sol·licitat, en un ple que començarà amb la sessió de control, el dimecres a les 9 del matí. El ple també inclourà una proposta de resolució per declarar Catalunya "zona de llibertat per a persones LGTBIQ" i una proposició de llei per ampliar les mesures per fer front a l'emergència de l'habitatge.

 12:26 
Junts demana a Sánchez que retiri l'Advocacia de l'Estat de les causes al Tribunal de Comptes

La proposta de liquidació del Tribunal de Comptes en la seva actuació contra 39 excàrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat ha generat aquest dimarts noves mostres de rebuig per part de les formacions independentistes i dels socis de govern de Pedro Sánchez, que reclamen actuacions per revertir la situació. Junts ha registrat una proposició no de Llei on l'insta directament el govern espanyol a retirar l'Advocacia de l'Estat de les causes, metre que el PDEreclama una reforma en profunditat d'un organisme "caducat, absolutament polititzat i amb uns objectius claríssims". I Podem vol "estudiar totes les vies de desjudicialització possibles", sense descartar cap actuació.

 12:12 

 11:35 

 09:52 
Eduard Pujol veu en la restitució de la militància un gest "important, a la vegada que insuficient" de JxCat

Eduard Pujol ha afirmat que la restitució de militància decidida per Junts per Catalunya (JxCat) és un gest "important, a la vegada que insuficient". Pujol va ser suspès de militància l'octubre del 2020, després que dues dones l'acusessin d'assetjament sexual davant del partit, però ara, un cop constatat que en aquests vuit mesos no s'ha presentat cap denúncia contra ell, s'ha decidit fer marxa enrere. "Sempre he manifestat que soc innocent d'allò que se'm pretenia acusar i que ho demostraria", ha afirmat Pujol tot recordant que ell sí que ha presentat dues querelles per calúmnies i per amenaces que continuen endavant. Per això considera que la restitució de la militància és "un primer pas" cap a la seva "rehabilitació pública".

 09:30 

 09:30 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació