coronavirus

Oriol Mitjà respon sis dubtes freqüents sobre la nova fase de la pandèmia

L'epidemiòleg explica si et pots vacunar sent contacte o si se't considera contacte per haver sopat en una terrassa amb un positiu

per NacióDigital, 7 de juliol de 2021 a les 10:53 |
Oriol Mitjà. | Adrià Costa
La pandèmia del coronavirus ha entrat en una nova fase a Catalunya. Mentre la campanya de vacunació avança a bon ritme, els casos s'han disparat, majoritàriament entre la gent més jove, a causa de la variant Delta i la flexibilització de restriccions -tot i que el Govern ja ha optat per fer una mica de marxa enrere-. Aquesta nova pantalla en la lluita contra la Covid genera, com és lògic, nous dubtes entre la societat. Oriol Mitjà n'ha respost alguns a través del seu compte de Twitter, on té gairebé 195.000 seguidors.

1. Si he estat sopant amb un positiu a una terrassa, soc contacte? Segons explica l'epidemiòleg, ho ets si has estat a menys de dos metres, sense mascareta i durant un temps acumulat de més de 15 minuts, tant en interiors com en exteriors.


2. Puc anar a treballar si tinc una prova negativa després d'un contacte? No. Tal com recorda Mitjà, els contactes estrets que han donat negatiu han de complir igualment una quarantena de 10 dies "perquè poden estar infectats i desenvolupar símptomes de la malaltia més endavant".

3. He de fer quarantena si he estat contacte d'un positiu i estic vacunat? No, segons l'última actualització del protocol per part de Salut. Ara bé, és recomanable, recorda el doctor, que les persones vacunades es facin una prova PCR després del contacte i passats 7 dies i que evitin el contacte amb persones vulnerables.


4. Em puc vacunar si he estat contacte d'un positiu? "No, cal que esperis a acabar la quarantena", destaca Mitjà. Pots fer-ho si, passats 10 dies des de l'exposició, no has presentat símptomes.

5. Quantes dosis de la vacuna m'he de posar si he passat la Covid? L'epidemiòleg detalla que els menors de 65 anys rebran una sola dosi després d'haver passat la malaltia i que els majors -o els que tenen immunosupressió- necessitaran una pauta completa "tan aviat com es recuperin".


6. Què he de fer si tinc Covid durant l'embaràs? "Visita el teu ginecòleg. Amb tota probabilitat no hi ha cap risc pel fetus, però la mare necessita una monitorització dels símptomes més intensiva per evitar complicacions", explica l'especialista.

Altres notícies que et poden interessar




 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació