coronavirus

El gràfic que demostra com les vacunes eviten morts a Catalunya en la sisena onada

La letalitat de la Covid es va reduir al 0,6% en la cinquena onada i ara per ara se situa en el 0,3%

per Jordi Velert Irles, Barcelona, Catalunya | 24 de novembre de 2021 a les 13:03 |
Sanitaris en un punt de vacunació | ACN
"La vacunació és molt útil per prevenir els ingressos a les UCI", ha remarcat la secretària de Salut, Carmen Cabezas, en la roda de premsa per informar de l'evolució de la pandèmia a Catalunya. Així ho mostra el recompte d'hospitalitzacions, ingressos a les UCI i defuncions, comparats amb els casos. La letalitat ha caigut en picat i hi ha menys risc d'emmalaltir greument gràcies a la protecció vacunal.
 

​Si en la tercera onada, l'última abans de l'arribada de la vacuna, van ingressar més de 20.000 pacients als hospitals, en la quarta onada es va reduir la xifra fins a prop d'11.000 persones. En la cinquena, amb l'explosió de casos de l'estiu, van passar pels hospitals 14.000 persones.


Pel que fa al risc de morir per la Covid, si en la primera onada -quan la malaltia era desconeguda, amb el sistema sanitari col·lapsat i quan encara no havia fet efecte el confinament- el 21% dels contagiats detectats van perdre la vida. En la segona onada van morir l'1,7% dels contagiats, un percentatge que va augmentar al 2,2% en la tercera onada, encara amb grans grups de població sense accés a la vacuna. En la quarta onada la letalitat es va reduir a l'1,2%, xifra que encara es va reduir a la meitat en la cinquena onada.

Salut també ha recordat les dades del Ministeri de Sanitat fetes públiques aquesta setmana, que indica que hi ha 2,79 cops més contagis en no vacunats. A més, les persones no vacunades tenen 2,3 més probabilitats d'acabar a l'hospital i 4,2 més opcions de passar per l'UCI.


Les probabilitats d'emmalaltir greument per la Covid s'agreugen entre els majors de 50 anys, que tenen tres cops més opcions d'acabar hospitalitzats si no s'han vacunat; i cinc cops més possibilitats d'acabar a l'UCI si no han rebut la vacuna que si s'han protegit.
 

 
A més, els pacients que acaben a l'hospital estant vacunats reben abans l'alta. Segons les dades de Salut, passen 6,6 dies de mitjana els hospitalitzats vacunats de 40 als 49 anys, mentre que els no vacunats s'hi estan 7,9 dies. En la franja de 50-59 anys, passen a l'hospital 6,4 dies els vacunats i 8,4 dies els no vacunats.


Cabezas ha explicat que s'administrarà dosis de record a persones de 60 a 69 anys, amb Pfizer o amb mitja dosi de Moderna. Caldrà que hagin passat sis mesos si van rebre Pfizer o Moderna, i només tres en cas que rebessin AstraZeneca.

La vacuna no ho és tot, ja que cal seguir la resta de mesures preventives, com ha recordat Cabezas recordant el conegut com a "model de formatge suís", que remarca que cap mesura per sí sola és perfecta i cal sumar-les totes -vacunes, mascaretes, tests, higiene de mans, ventilació...- per evitar contagis.
 


La sisena onada comença a omplir les consultes dels centres sanitaris, amb 9.127 visites relacionades amb la Covid només aquest dimarts; i 41.000 visites la setmana passada, un 35% més que la setmana anterior. No obstant això, no s'ha produït de moment una allau de consultes com durant el pic de la cinquena onada, quan en un sol dia passaven pels CAP prop de 40.000 persones per Covid en un sol dia.

Altres notícies que et poden interessar

​ 

​​



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació