coronavirus

Què sabem i què no de la variant Òmicron de la Covid?

La nova soca aterra a Europa i preocupa a la majoria de països del continent

per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 26 de novembre de 2021 a les 17:05 |
Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar | ACN
La variant Òmicron del coronavirus, abans coneguda com a Nu, ha aterrat a Europa i ha despertat la preocupació de les autoritats de bona part del planeta. La majoria dels països de zona europea ja han començat a mobilitzar-se i a imposar noves restriccions per intentar aturar l'avenç d'aquesta nova soca. Espanya ja ha cancel·lat tots els vols procedents del sud d'Àfrica, el principal territori d'on prové aquesta nova variant.

Per què preocupa la nova variant? La perillositat d'aquesta nova variant del virus és que té una "constel·lació molt inusual" de mutacions que són preocupants perquè podrien ajudar el virus a evadir la resposta immune i fer-lo més transmissible, segons expliquen els científics sud-africans. Les mutacions afecten la proteïna de l'espiga, el component principal de la majoria de les vacunes.


Com es compara amb les altres variants? Es considera una de les "pitjors" des de l'inici de la pandèmia per les mutacions que presenta a la proteïna de l'espiga, en concret 32. Es tracta de gairebé el doble de mutacions que la variant delta, per exemple. Les altres variants (l'alfa, la beta o la gamma) van tenir una incidència variada a tot el món, provocant diverses onades de la pandèmia.

Ha arribat a Catalunya? Ara per ara, no. Aquest divendres es va notificar el primer cas de la nova variant a Europa a Bèlgica. Una dona sense vacunar s'ha contagiat de la nova soca arran d'un viatge a Egipte, amb escala a Turquia. Es desconeix la simptomatologia que pateix la pacient, com també on es va contagiar de manera concreta. Aquest dissabte també s'han confirmat casos de la nova variant a Alemanya, República Txeca, Regne Unit i Itàlia.



Com es pot combatre? Des de l'OMS, la Unió Europea i les autoritats sanitàries dels principals països europeus es repeteix el mateix missatge: la vacunació. La principal incidència en els nous casos de les últimes setmanes són les persones que encara no han rebut una dosi de la vacuna. Europa recomana la tercera dosi de la vacuna a totes les persones adultes. Per contra, la majoria de països, inclòs Espanya, pateix índexs molt baixos de la dosi de reforç.


Altres notícies que et poden interessar

​ 

​​



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació