coronavirus

T'has de posar dosi de reforç? Quan et tocarà? Guia sobre la nova fase de vacunació

Catalunya obre la immunització amb terceres dosis a la població major de 60 anys

per Albert Vilanova, Barcelona, Catalunya | 1 de desembre de 2021 a les 17:15 |
Un home es vacuna a Manresa en una imatge d'arxiu | Nia Escolà
Més del 75% de la població ha rebut la pauta completa de la vacunació contra la Covid-19 a Catalunya. Si es té en compte la població diana -els majors de 12 anys-, el total d'immunitzats frega el 86%. Tot i que el ritme ha augmentat des de l'anunci d'ampliar el passaport Covid, el poc marge de creixement ha portat les autoritats sanitàries a apostar per posar en marxa l'administració de dosis de reforç i a Catalunya ja se n'han posat més de 600.000. Aquest dimecres, Salut ha anunciat que arriba el torn dels majors de 60 anys. D'aquesta manera, la situació queda així:

Qui pot rebre la tercera dosi? Els primers en rebre la dosi de recordatori van ser, el setembre passat, els ancians que viuen en residències i les persones que pateixen immunodepressió. Fa setmanes que s'hi va sumar tota la població major de 70 anys i, aquest dimecres, Salut ha anunciat que ja ha arribat el torn a la població a partir de 65 anys. Tots els vacunats amb Janssen ja la poden sol·licitar des del 15 de novembre.


Quan? En general, cal esperar sis mesos entre la vacunació completa i la dosi de reforç, però amb una excepció: els vacunats amb l'antídot d'AstraZeneca només cal que esperin tres mesos.

Quins seran els següents? La població d'entre 60 i 64 anys. Encara sense data per començar, en el seu cas la vacunació arrencarà de forma progressiva quan la de més de 65 hagi avançat. En tot cas, Salut ja ha autoritzat la seva immunització amb una dosi de record. La resta de la població, de moment, haurà d'esperar, tot i la pressió d'Europa per accelerar el ritme.


És "obligatòria"? Per ara, no. És a dir, no és necessària per a l'obtenció del certificat Covid. Simplement es tracta d'una opció de la que disposa la població per poder augmentar la protecció davant la Covid-19. Així, es considera pauta completa l'administració de dues dosis i, en el cas de Janssen, només amb una.

Quina vacuna rebran? En principi, totes les terceres dosis seran amb vacunes de Pfizer i Moderna -en aquest cas, amb mitja dosi perquè té una concentració més alta-. Els estudis científics demostren que són les més efectives, també combinades amb les altres, i actualment n'hi ha suficients per a tothom.


Altres notícies que et poden interessar

​ 

​​



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació