successos

El jutge cita a declarar un dels sospitosos pel crim d'Helena Jubany

El jutjat de Sabadell reactiva la investigació i acorda noves diligències a instàncies dels advocats de la família de la víctima

per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 1 de desembre de 2021 a les 15:44 |
L'Helena Jubany | Associació Helena Jubany
El jutjat d'instrucció 2 de Sabadell ha acordat reactivar la investigació sobre el crim d'Helena Jubany i citar a declarar un dels sospitosos, que des d'ara passa a ser oficialment investigat. El jutge ha acordat noves diligències i ha traslladat un informe pericial aportat per la família a la policia que investiga el disc dur de la noia assassinada. També s'acorda fer una comparativa cal·ligràfica entre el sospitós i els manuscrits anònims que va rebre Jubany en el seu dia. D'aquesta manera, el jutge admet que hi ha nous elements de prova per reimpulsar el cas quan faltaven pocs mesos per a la prescripció dels fets.

La setmana passada, el mateix jutjat va desestimar la petició de la família de sumar noves imputacions i reobrir diligències en el cas de Jubany, i va descartar que la investigació recaigués en els Mossos. Ara, però, ha canviat de criteri. La Fiscalia no s'ha oposat a considerar el sospitós Xavier Jiménez Martín com a investigat i tampoc a practicar diverses diligències per esclarir el seu paper en els fets. Segons l'informe pericial aportat per la família, l'investigat va enviar un correu electrònic a Jubany el 17 de maig de 2001, cosa que és "novedosa, útil i rellevant", segons el jutge, perquè no constava fins ara a la causa.


El mail en qüestió presenta una "connexió clara i directa" amb el text anònim que va rebre Jubany el 9 d'octubre de 2001 i que "està vinculat amb la seva mort". D'una banda, al correu es feia referència a dos elements que també apareixien a l'anònim. "Això podria no ser casual",  apunta el jutge. Al primer anònim, es parla d'"orxata", una beguda que l'investigat sabia que agradava a Jubany, mentre que al segon es fa referència a excursions de la Unió Excursionista de Sabadell i al perfeccionament de l'anglès, qüestions que "formaven part de les converses" entre Jubany i el sospitós.

Després del segon anònim, la víctima va dir a una amiga que sospitava de Jiménez, que fins ara no havia estat investigat en la causa. Per tot plegat, el jutge considera que hi ha indicis "seriosos i ferms" que vinculen Jiménez amb el segon anònim enviat a Jubany "i per tant amb el crim comès el cap de setmana del 30 al 2 de desembre de 2001, justament ara fa 20 anys

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació