coronavirus

Com funciona el certificat Covid per a bars, restaurants i gimnasos?

Preguntes i respostes sobre el passaport que es demana a partir d'aquest divendres en diversos espais

per Jordi Velert, Barcelona, Catalunya | 3 de desembre de 2021 a les 11:34 |
Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona. | Frederic Esteve
Fa setmanes que els locals d'oci nocturn i les sales de concerts ja demanaven certificat Covid i, després del vistiplau el TSJC i superar els problemes al web, a partir d'aquest divendres se n'amplia l'ús. Resolem els dubtes més freqüents sobre aquest document, obligatori en més espais per combatre l'augment de contagis a Catalunya.

- On l'he de presentar? Cal mostrar-lo als bars, restaurants, gimnasos i residències, a part dels locals d'oci nocturn i sales de concerts. Per consumir a les terrasses i en espais exteriors no és necessari.


- Com em validen el certificat? El personal del negoci escanejarà el codi QR amb la web Verificacovid.gencat.cat.

- Cal mostrar el DNI? Sí, per acreditar que el certificat Covid que es presenta correspon a la persona que vol accedir al local.


- On es demana? Pot ser tant a la barra com a la taula o a l'entrada, en funció de l'establiment.

- Qui controla si els bars i gimnasos demanen el passi? Hi ha inspeccions dels Mossos d'Esquadra per vigilar que els locals comproven els passis Covid.


- Es guarden dades personals? No, en cap cas. Quan els locals apropen el codi a la càmera d'un mòbil per escanejar-lo, el codi QR es valida amb la web de Salut que només verifica si el certificat és vàlid. 

- Com obtenir-lo? Es pot entrar a La Meva Salut, a l'apartat "Vacunes i certificat Covid UE". Podràs descarregar el codi QR en un document PDF que podràs guardar al mòbil o imprimir-lo en paper. Des d'aquest dijous, Salut també ha habilitat l'opció de descarregar-lo a través d'aquest web, sense necessitat de donar-se d'alta a l'eina.

- Quina durada té? El certificat de vacunació dura un any; el de recuperació, sis mesos des del diagnòstic; i el de test negatiu dura 48 hores si t'han fet un test d'antígens o 72 hores si t'han fet una PCR. Per viatjar fora d'Espanya està previst que el certificat de vacunació caduqui al cap de nou mesos, però encara no s'ha aprovat.

- Cal tenir-lo descarregat? No. També es pot consultar al moment a l'aplicació de La Meva Salut. Si no hi tens accés, pots demanar-lo aquí.

- Es pot aconseguir presencialment? Sí, el pots sol·licitar als punts de vacunació. Tot just després de vacunar-te podràs obtenir el certificat Covid que indica si has rebut una dosi, dues o tres en el cas de les dosis de reforç.

- M'acabo de vacunar: ja em serveix el certificat? Si la teva pauta completa és de dues dosis (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), cal que passin 14 dies des de la segona dosi perquè el teu certificat sigui vàlid per accedir a bars, restaurants i gimnasos.

- Els vacunats amb una dosi tenen el certificat? Sí, en cas que hagin rebut la vacuna de Janssen -que ara poden rebre també una dosi de reforç- o si han rebut una sola dosi per haver passat la malaltia. En aquests casos a Catalunya es considera que tenen la pauta completa i podran obtenir el certificat 14 dies després de rebre la punxada.

- M'he de posar la tercera dosi per tenir-lo? La tercera dosi està recomanada per als majors de 60 anys, però per obtenir el certificat Covid és suficient haver-ne rebut dues (una en cas de Janssen o dels que van passar la malaltia).

- I si he passat la Covid? Llavors pots obtenir el certificat Covid de recuperació, que podràs descarregar a La Meva Salut sempre que et detectessin la malaltia amb una PCR, ja que una directiva europea no reconeix els diagnòstics amb antígens.

- He passat la Covid i no puc descarregar el certificat. Cal que passin almenys onze dies des del resultat positiu. Si el diagnòstic va ser per antígens, però, només es pot generar el certificat si t'has vacunat. Pots vacunar-te amb una dosi al cap de dos mesos de donar positiu, i descarregar el passi Covid; mentrestant, pots accedir al certificat per la via del test.

- Puc obtenir-lo amb un test? Sí, però cal que el test es faci en un centre acreditat per Salut. Aquí en tens el llistat. És convenient que comuniquin les dades a Salut per assegurar-te que pots descarregar el certificat Covid.

- Els nens poden tenir certificat? Els menors de 12 anys, que encara no poden vacunar-se (tot i que aviat ho podran fer), estan exempts de presentar passi Covid.

- Es reconeixen certificats d'altres països? Sí, sempre que siguin de la Unió Europea, del Regne Unit o d'algun país que faci servir el certificat Covid europeu. 

Altres notícies que et poden interessar

​ 

​​



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació