meteorologia

Així has d'actuar davant el risc de ventades

Protecció Civil dona consells i recomanacions per estar preparats si les fortes ventades i temporals extrems colpegen amb força el territori

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 4 de desembre de 2021 a les 17:33 |
Efectes d'un temporal a la platja de Mataró | ACN
Catalunya és país de vent, de nord a sud i d'est a oest. Sovint, durant l'any, Protecció Civil activa el pla d'alerta Ventcat, per estar preparats si les fortes ventades i temporals extrems colpegen amb força el territori.


Davant del risc que aquests episodis poden suposar per a la població, el Departament d'Interior emet un conjunt de recomanacions i consells a tenir en compte. Per evitar desperfectes a la llar, és important tancar i assegurar bé portes, finestres i tendals, així com abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les bé. A més, els objectes no estàtics que habitualment tenim als balcons i façanes, com ara testos o estenedors plegables, s'han de retirar per evitar que caiguin amb la força del vent. El mateix passa amb la roba estesa, pot sortir volant i provocar un accident. 

Si no pots quedar-te a casa i el vent et sorprèn quan estàs al carrer, vigila amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers i els vehicles aparcats, les fortes ràfegues poden fer-ho caure en qualsevol moment. Així, evita també pujar a llocs alts i exposats al vent com poden ser bastides. Les zones boscoses també són un perill, els arbres i branques poden caure amb la força del vent. Cal anar alerta també mentre es fan activitats de lleure a l'aire lliure i extremar les precaucions.


Tot i que no és recomanable fer-ho, si circules amb el teu vehicle, consulta les prediccions del temps i l'estat de les carreteres abans d'emprendre el viatge. Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle i mantenir les distàncies recomanades. A més, cal anar amb compte perquè és possible que hi hagi obstacles a la via que dificultin la circulació.


A la conca mediterrània es poden donar tempestes i vents forts que remouen el mar i poden provocar grans onades a la costa que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perill, cal ser prudents: si bufa vent fort, eviteu apropar-vos al mar.

Quan hi ha onades fortes, no us banyeu ni us quedeu a la platja i respecteu els senyals de perill, a més de tenir molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, que cal evitar si hi ha grans onades. Protecció Civil emet unes recomanacions especials:

- No accediu als punts del litoral afectats per l'onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força i respecteu els punts d'accés a aquests punts.

- No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.

- Les esculleres, els espigons i els passejos marítims deixen de ser segurs, ja que el vent pot provocar grans onades que us poden arrossegar. 

- Si cau algú a l'aigua, truqueu al 112 i no perdeu de vista el punt on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

- Nadeu en direcció oposada a les roques i intenteu flotar, sense fer cap altre esforç, en cas que caieu a l'aigua.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació