OPINIÓ

Qüestió de pilotes

«Els patis han de ser democràtics i per això s'hi ha de poder jugar a tot. I això és el que s'ha d'ensenyar des del dia u de la vida»

per Clara Tena, 4 de desembre de 2021 a les 20:00 |
Que sí, que per molt que insistim, les pilotes encara mouen el món. I no parlo de les que es xuten. Tampoc de les que posarem al caldo aquest Nadal. Sinó de les que es posen sobre la taula quan es prenen decisions. Les que manen i dominen la majoria d'empreses, institucions i mitjans d'aquest país. Les que venen de sèrie i entre tots contribuïm a fer-les més grosses.

Alexia Putellas. Ja té la seva merescudíssima pilota. Aquesta d'or. No sé si ja li regalaven pilotes de futbol quan era petita. Tampoc sé si aquest auge pel futbol femení portarà més pilotes a les cases amb nenes per Reis. Fins a quin punt aquest canvi del que tothom parla és només una moda passatgera mentre el primer equip masculí no se'n surt. O si tots els mitjans haurien destacat la foto de la radiant jugadora catalana si Messi hagués guanyat la seva sèptima pilota sent encara jugador del Barça.


Mireu si encara manen les pilotes que fins i tot la majoria de periodistes que trien la guanyadora del trofeu són homes. Això sí, mascles especialitzats en futbol femení. Per cert, segueixo sense entendre la distinció. La mania de posar-hi el gènere al darrera. Quan si és masculí només en diem futbol. Com si no hi hagués dones periodistes amb prou criteri per votar els millors jugadors del món. Els que van amb pilotes per la vida deuen pensar que no. Les mateixes professionals que denuncien l'assetjament constant a les xarxes socials. Insults i comentaris masclistes només pel fet de ser dones i informar de futbol. Situacions inadmissibles que no canvien per molt que es denuncien. O per molt que ens pensem que estem més a prop de la igualtat de gènere.

Igualtat que segurament es busca amb un d'aquests temes recurrents que aquesta setmana ha tornat a ocupar titulars i tertúlies. Eliminar les pistes de futbol dels patis de les escoles i redifinir aquests espais d'esbarjo. Perquè diuen que la majoria de patis són futbolcèntrics. Com si això fos una novetat. A la meva escola hi havia dues pistes. La de futbol i la de bàsquet. Recordo algun partit puntual de futbol. Es feien dos grups mixtes. Els capitans eren els nens i anaven fent l'equip. Les últimes elegides sempre érem nosaltres. Potser per això totes vam acabar jugant a bàsquet.


No crec que eliminar el futbol a l'hora del pati sigui la solució a res. És un altre pedaç cap a una igualtat que no es treballa de base. Els patis han de ser democràtics i per això s'hi ha de poder jugar a tot. I això és el que s'ha d'ensenyar des del dia u de la vida d'una nena o un nen. Alexia i la resta de dones que es dediquen d'una forma o altra al món de l'esport han hagut de fer un esforç enorme en aquesta societat regentada per pilotes. Ara que en som conscients fem-ho fàcil. Fem que les noves generacions puguin triar amb la pilota que volen jugar. Que no ens toqueu les pilotes. Les del pati. I que hi hagi menys pilotes als despatxos i més al terreny de joc. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Clara Tena
Periodista, presentadora, reportera en tots els formats: ràdio, premsa i televisió. De la Sénia, l'últim poble de Catalunya. O el primer, segons com t'ho miris. Ara, directora i presentadora del magazín @bentrobats a @laxarxa. A Twitter @claratenabaila
04/12/2021

Qüestió de pilotes

20/11/2021

Traficants d'intimitat

06/11/2021

El fang del sud

23/10/2021

Un rosa amb espines

09/10/2021

​Saber dir adeu

25/09/2021

Veïns, no esteu sols

04/09/2021

Tot torna a començar, o no

20/08/2021

Deixeu-me parlar com soc

06/08/2021

Ni tan rossa ni tan tonta

11/07/2021

Així em va anar

Participació