OPINIÓ

Com serà l'òmicron?

«Segons els científics més seriosos, no hi ha prou dades per assegurar el mal que farà l’òmicron. Per tant, no es pot dir que tindrem una altra embranzida severa ni la seva gravetat»

per Jaume Barberà, 6 de desembre de 2021 a les 20:00 |
Tot fa pensar, si fem cas al que se’ns diu per terra, mar i aire les 24 hores del dia, que ja som o, si més no, molt a punt de trobar-nos, en una nova onada del maleït SARS-COV-19 a causa de la seva última, que se sàpiga, mutació: l’òmicron.

Amb tot, només els que han vist una oportunitat de guanyar-se la vida venent l’armageddon en els mitjans assedegats de desastres per aconseguir i/o mantenir audiències, presenten sempre el pitjor dels escenaris.


Com se sap o s’hauria de saber, els professionals, els científics seriosos, mantenen sempre una actitud de prudència i de distància fins que les dades aconsellin el contrari. Sí, és així, només les dades, l’evidència científica, farà que el científic es basi en fets i no en suposicions i/o opinions.

Les dades, maleïdes dades, ¿veritat? Doncs, segons els científics més seriosos, no hi ha prou dades per assegurar el mal que farà l’òmicron. Per tant, no es pot dir que tindrem una altra embranzida severa ni la seva gravetat. Se sabrà en dues setmanes, i en sis-vuit setmanes, segons les fonts, veurem quina en serà l’evolució.


Al davant, tenim dos escenaris, sempre segons els professionals: òmicron afectarà poc als països amb un percentatge elevat de vacunació o bé l’òmicron farà emmalaltir els vacunats, sobretot els de més edat, franges a partir dels 60 anys. És obvi, doncs, que el fet que hàgim començat a vacunar-nos de la tercera dosi –els de més de 60 anys- és prou il·lustratiu dels escenaris que s’han explicat.

I què fem en aquest mentrestant? Viure, que ja és moltíssim. Viure d’acord amb allò que ens aconsellen els professionals de la salut, que no és res estrafolari, sinó totalment de sentit comú. És a dir, vacunar-se, distància, mascareta i anar molt en compte amb les reunions i trobades d’aquestes festes nadalenques.


Per acabar, i seguint el fil argumental de l’article, el doctor Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Alèrgies i de Malalties Infeccioses dels Estats Units i assessor mèdic del president Joe Biden, ha suavitzat l’alarma (histèria?) per l’òmicron. En declaracions a la CNN ha dit que, de moment, no sembla que causi un "alt grau de severitat", i que es necessiten més dades per poder treure’n una conclusió definitiva. És a dir, el que s’hauria de fer sempre: prudència, distància i dades.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Jaume Barberà
Periodista. A Twitter és @JaumeBarbera .
06/12/2021

Com serà l'òmicron?

22/11/2021

Dia de la marmota

08/11/2021

L'apocalipsi

25/10/2021

Desproveïment

11/10/2021

Pressupostos

27/09/2021

Mala peça al teler

13/09/2021

Taules

30/08/2021

Negociació

16/08/2021

Barça

02/08/2021

D de Delta

Participació