Llengua

Una Marea Verda (ara catalana) per defensar la llengua pròpia a l'escola

La mobilització de dissabte vinent a Barcelona contra de la sentència que obliga el 25% en castellà s'emmiralla en la batalla que van guanyar els mestres de les Illes

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 11 de desembre de 2021 a les 17:47 |
Manifestació multitudinària de Marea Verda a les Balears el 2013 | Europa Press
Illes Balears, vuit anys enrere. Des del setembre del 2013 la marea verda va inundar diverses vegades els carrers de Palma en contra del decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL). Docents, famílies i estudiants van protestar davant l'ofensiva del govern balear de José Ramón Bauzá, aleshores del PP i ara eurodiputat de Ciutadans, d'igualar l'anglès, el català i el castellà al mateix nivell a les escoles i instituts de les illes. Ara, la idea de la marea verda que va ser clau per tombar Bauzá es reactiva per defensar el model d'escola catalana amenaçat per la justícia espanyola. 
 

El cas de l'escola de Canet de Mar, a Catalunya, ha mobilitzat la comunitat educativa entorn la plataforma Som Escola, que dinamitza Òmnium Cultural. "Mobilitza't per l'escola en català" és el lema de la concentració que s'ha convocat entre la plaça Tetuan i l'Arc de Triomf de Barcelona el pròxim dissabte 18 de desembre per reivindicar la immersió lingüística i rebutjar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -ratificada pel Tribunal Suprem- que imposa un 25% de l'ensenyament en castellà a totes les aules de Catalunya i liquida el model d'escola catalana.


"Som una marea verda, un tsunami tranquil", repetien les més de 90.000 persones que van assistir a la històrica concentració del 2013 a Palma. Va ser la manifestació més gran viscuda mai a les Illes Balears. I va ser només l'inici d'una vaga de tres setmanes que van fer els docents per mostrar el seu rebuig a la normativa impulsada pel govern del PP. En altres llocs de l'Estat, la marea verda es va usar per defensar el sistema públic i lluitar contra les retallades a l'educació.

A les Illes, van guanyar la batalla: un any després, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va anul·lar el decret de trilingüisme i se'n va suspendre l'aplicació. El 2014 alguns dels docents més actius de la marea verda denunciaven que "el TIL no només presentava carències pedagògiques, sinó també democràtiques". Ara es busca que una nova marea verda aconsegueixi preservar el model d'escola catalana.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació