coronavirus

Salut no amplia les restriccions però avisa: «No sabem quant podrem aguantar»

La doctora Carmen Cabezas alerta que "preocupa molt la tendència creixent", tot i que les dades són més baixes que en la mateixa època de l'any passat

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 13 de desembre de 2021 a les 13:54 |
Cribratge Massiu a Manlleu | Adrià Costa
"No sabem quant podrem aguantar sense ampliar mesures restrictives". Ho ha confessat la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel. La situació creixent de la sisena onada de la pandèmia de la Covid-19 a les portes de Nadal preocupa les autoritats sanitàries i el Departament de Salut canvia el protocol de tractament dels casos de Covid.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest matí en roda de premsa que, tot i que les dades són més baixes que en la mateixa època que l'any passat, "preocupa molt la tendència creixent". Per ara, els percentatges d'ingressos (4%/cas) i pacients crítics (0,73/cas) són "baixos", però igualment es genera pressió hospitalària. Majoritàriament, els ingressos són de gent gran i és en aquest sentit que Salut considera prioritari que el grup de població entre 60 i 69 anys rebi la tercera dosi (per ara només ho han fet poc més d'un 30%).


Donat el context actual, Salut ha decidit engegar la Fase I per controlar la pandèmia. Així, es canvien alguns punts del protocol, com ara el seguiment de contactes per trucada, que passarà a fer-se només el primer i l'últim dia de les quarantenes, així com extreure els punts de testatge fora dels centres sanitaris.  

Els centres sanitaris també marcaran circuits que permetin protegir el conjunt de l'assistència. Per tant, es diferenciaran els pacients amb diagnòstic per malalties respiratòries, es farà un triatge estandarditzat dels pacients, es recomana evitar sessions, congressos i reunions presencials, com ja s'ha fet en la societat general. Pel que fa a les residències, no canvia el protocol per als visitants, però sí que els treballadors es faran auto test PCR.


L'arribada de la variant òmicron també ha fet alterar els protocols establerts per Salut. La doctora Carmen Cabezas ha anunciat que, per ara, hi ha 9 casos confirmats a Catalunya, set dels quals són viatgers directes des dels països sud-africans i els altres dos contactes directes. Així, tal com ha afirmat la secretària de Salut Pública, per ara "no hi ha transmissió comunitària".

Pel que fa a la vacunació infantil, s'inicia aquest dimecres i des d'aquest dilluns a les 14 hores ja és possible demanar cita. Cabezas ha anunciat que l'efectivitat d'aquesta vacuna és del 90,7% i que, un cop vacunats, no hauran de fer quarantena, tal com passa amb els adults.


Altres notícies que et poden interessar

​ 


​​



 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació