GOVERN

La prova pilot de la renda bàsica universal es farà amb 5.000 persones

Els primers pagaments es faran a finals del 2022 amb la partida de quatre milions d'euros inclosa als pressupostos

per NacióDigital, 15 de desembre de 2021 a les 20:29 |
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, aquest dimecres | ACN
El pla pilot de la renda bàsica universal (RBU) es farà amb una mostra del voltant de 5.000 persones. Així ho ha explicat la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, que ha detallat durant la presentació que es treballarà durant un any i mig en el disseny del pla i que els primers pagaments es faran a finals del 2022. Els pressupostos, que previsiblement s'aprovaran de forma definitiva el 23 de desembre, inclouen una partida de 4 milions d'euros amb aquesta finalitat. 

El Govern parteix de la hipòtesi que una RBU suposaria "paradoxalment" un estalvi per a l'erari públic i que, a més, seria una mensualitat que permetria als ciutadans, entre altres coses, "més seguretat, ser més emprenedors i assumir més riscos", segons ha considerat la consellera. El cap de l'oficina de la prova pilot, Sergi Raventós, ha recordat que el 26% de la població catalana està en risc de pobresa i exclusió social i que aquestes són les "pitjors dades de pobresa dels últims deu anys". La conclusió, ha dit, és que les polítiques socials que s'han aplicat en la darrera dècada no han funcionat. 


Raventós ha defensat que molts programes socials actualment impliquen "problemes inherents" com l'estigma social, la baixa taxa de cobertura, la poca intensitat, denegacions i no sol·licituds o alts costos d'administració, entre d'altres. El professor de Sociologia de la UB Bru Lain ha avançat que la prova pilot, malgrat que es definirà durant l'any que ve, inclourà dos o tres municipis representatius amb participants de totes les edats i de totes les situacions socioeconòmiques. Rebran uns 900 euros al mes -amb adaptació posterior a la renda del perceptor per simular la fiscalitat si aquesta RBU s'implementés a tota Catalunya- amb una durada mínima de 24 mesos

Lain ha destacat que, a diferència de la resta de proves pilot que s'han fet al món, la catalana tindrà un enfoc de "saturació" perquè s'aplicarà a tots els habitants dels dos o tres municipis escollits per poder observar, a més del comportament individual, la resposta de l'impacte a nivell institucional. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació