cas Consell Esportiu

La jutge investiga si el Consell Esportiu de l'Hospitalet ocultava 180.000 euros anuals dels casals

Aquest dimecres han tornat a declarar en la causa el tinent d'alcaldia Cristian Alcázar, l'exregidor Cristóbal Plaza i el director de l'ens

per Roger Tugas Vilardell, Barcelona, Catalunya | 20 de desembre de 2021 a les 17:49 |
Operació policial al Consell Esportiu de l'Hospitalet. | ACN
La jutge que instrueix el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet investiga si aquest ens ocultava als seus pressupostos quantitats que rondaven entre els 180.000 i els 200.000 euros anuals provinents dels casals d'estiu. Aquest ha estat un dels assumptes tractats en les declaracions d'aquest dilluns de tres dels imputats a la causa, el tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de l'Hospitalet Cristian Alcázar, l'exregidor Cristóbal Plaza i el director del Consell Esportiu, Eduard Galí.

Segons fronts present al jutjat, la magistrada vol aclarir si l'ens amagava als seus pressupostos aquestes quantitats que provenien dels casals d'estiu i d'altres partides menors com formacions per a àrbitres, tècnics o monitors i que no apareixien en la documentació usada per aconseguir subvencions del consistori i altres administracions públiques. Seria també un dels elements que es van abordar en les declaracions del dia 10 de la interventora de l'Ajuntament i altres càrrecs tècnics imputats.


Segons fonts de la defensa, aquesta hauria intentat aclarir que les diferències provenien del diferencial entre els ingressos previstos i els finalment rebuts de les activitats, així com per l'aplicació de diferents descomptes i beques a alguns dels participants, motiu pel qual les quantitats esperades de computar en relació al nombre de participants no seria totalment proporcional. Tots els càlculs sospitosos provenen de l'últim sumari elaborat per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional espanyola.

La jutge també ha abordat el procediment pel qual es resolien les subvencions de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat al Consell Esportiu municipal. Aquest ens és formalment privat, però la meitat de la junta està nomenada pel consistori i hi exerceix de president el regidor d'Esports, qui precisament és també el responsable polític de l'àrea que li atorga les subvencions. Tant Cristian Alcázar com Cristóbal Plaza han esdevingut regidors d'Esports i, per tant, s'han trobat a la vegada en l'entitat que rep els recursos i en l'ajuntament que els atorga, igual que alguns tècnics de l'àrea d'esports a qui aquest situava a la junta directiva del Consell Esportiu.


Des de la defensa, però, s'ha argumentat que la llei de subvencions no impedeix que una entitat amb un regidor dirigint-la rebi subvencions i s'ha assegurat que, quan s'havia d'aprovar l'ajut, els responsables polítics implicats s'inhibien del debat i votació per evitar incompatibilitats o la suposada connivència entre les dues parts que la jutge investiga. Així mateix, els imputats han defensat que tota l'activitat del Consell Esportiu era pública i no hi havia activitats opaques.


Una altra de les irregularitats sobre la taula és la falsificació d'una acta de la junta directiva del 2018 en què s'autoritzava a constituir un aval per formalitzar un contracte s'arbitratges del Consell Esportiu amb l'Ajuntament de Cornellà, així com per contractar una pòlissa de crèdit d'uns 25.000 euros per disposar de liquiditat per a l'ens. Com en el cas de la falsificació d'actes de l'assemblea de l'entitat per justificar les subvencions, però, la defensa assegura que aquesta acció no va comportar costos ni va servir per desviar recursos, sinó que tan sols pretenia agilitzar els tràmits.

Segons ha confirmat l'advocat Enrique Leiva, qui exerceix l'acusació particular en nom de l'Hospitalet en Comú Podem, la jutge de l'Hospitalet s'ha desvinculat d'aquesta qüestió per constituir una segona peça vinculada a aquesta causa però que hauria d'instruir el jutjat de Cornellà, qui encara no ha respost si accepta assumir-la. És per aquest motiu que els acusats no han entrat a fons en aquest assumpte, malgrat les preguntes de Leiva. 


La portaveu dels comuns a l'Hospitalet, Anna González, ha reclamat de nou la dimissió del tinent d'alcaldia Cristian Alcázar com de l'alcaldessa, Núria Marín, qui està sent investigada també en aquesta causa. Aquest cop no ha hagut de declarar, després d'haver-ho fet ja a l'abril, i aviat farà un any des que la UDEF va fer el bolcat del seu telèfon mòbil, sense que n'hagi transcendit el contingut ni si ha servit per avançar en la investigació.


Acompanyada del diputat dels comuns al Parlament Lucas Ferro, González ha demanat prendre mesures rellevant els imputats perquè no hi hagi "cap tipus de sospita en la gestió dels recursos municipals". El líder d'ERC a l'Ajuntament, Antoni Garcia, n'ha demanat també la dimissió en una piulada a Twitter en què ha lamentat que la ciutat "no es mereix un govern esquitxat per la corrupció".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació