coronavirus

Aprovada la cinquena vacuna contra la Covid a Europa

Nuvaxovid, el vaccí de Novavax, té una eficàcia al voltant del 90% i l'Agència Europea del Medicament n'avala l'ús d'emergència

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 20 de desembre de 2021 a les 14:58 |
La vacuna de Novavax | Flickr
L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) ha recomanat una autorització per comercialitzar Nuvaxovid, la vacuna de Novavax contra la Covid-19, en persones a partir dels 18 anys. Aquesta és la cinquena vacuna recomanada a la Unió Europea. Es basa en proteïnes (al contrari que les de Pfizer o Moderna, d'ARNm) i s'administra en dues dosis, normalment al múscul del braç, amb un interval de 3 setmanes.

Després d'una avaluació exhaustiva, el Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP, per les sigles en anglès) de l'EMA ha conclòs per consens que les dades sobre la vacuna "eren sòlides i complien els criteris d'eficàcia, seguretat i qualitat de la UE". Els resultats dels dos principals assaigs clínics van revelar que Nuvaxovid és eficaç per prevenir la Covid-19 en persones a partir dels 18 anys. Als estudis hi van participar més de 45.000 persones en total.


Al primer estudi, realitzat a Mèxic i els Estats Units, es va trobar una reducció del 90,4% en el nombre de casos simptomàtics de Covid-19 a partir de 7 dies després de la segona dosi en les persones que van rebre Nuvaxovid (14 casos de 17.312 persones) en comparació de les persones que van rebre placebo (63 de 8.140 persones).

El segon estudi realitzat al Regne Unit també va mostrar una reducció similar en el nombre de casos simptomàtics de Covid-19 en les persones que van rebre Nuvaxovid (10 casos de 7.020 persones) en comparació amb les persones que van rebre placebo (96 de 7.019 persones); en aquest estudi, l'eficàcia de la vacuna va ser del 89,7%.


En conjunt, els resultats dels dos estudis mostren una eficàcia de la vacuna al voltant del 90%. En el moment dels estudis, encara no existien les variants delta i òmicron. Així, les dades són limitades sobre les últimes mutacions del virus.

Segons l'EMA, els efectes secundaris observats amb Nuvaxovid als estudis van ser "generalment lleus o moderats i van desaparèixer en un parell de dies després de la vacunació". Els més comuns van ser sensibilitat o dolor al lloc de la injecció, cansament, dolor muscular, mal de cap, sensació general de malestar, dolor articular i nàusees o vòmits.


Altres notícies que et poden interessar

​​​

​ 



 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació