Sobre l’odg

emma

Què és l’Observatori del Deute en la Globalització?

Som un observatori d’investigació que elaborem anàlisis crítica de processos complexos i/o estructurals, per mostrar els impactes i riscs visibles (i no visibles) del sistema polític i econòmic, produint eines que faciliten l’interpretació del context actual.

Produïm anàlisis crítica i campanyes per a la mobilització i transformació social front a les desigualtats socials, econòmiques, ambientals i de gènere, amb la voluntat d’incidència política i denúncia dels actors polítics i econòmics que identifiquem com a responsables.

L’ODG es també una plataforma oberta a la participació, el debat i a l’acció, que promou la creació de xarxes i espais de construcció d’alternatives.

Una breu mirada sobre el procés de globalització

Ens preocupa l’agressió que el capital financer liberalitzat, i que especula cada vegada més fora de control, exerceix sobre àmbits estratègics per a la supervivència de les societats humanes i del planeta. També les grans empreses privades, que actuen dins d’una arquitectura que assegura la impunitat a la violació sistemàtica dels drets humans, dels drets dels Pobles i de la naturalesa en general. En aquest context, i en el marc d’una falsa resposta davant la crisi, les elits polítiques i econòmiques dels països més poderosos, despleguen polítiques que incrementen la dependència material, metabòlica, enfront de béns provinents dels països més empobrits. S’aprofundeix en la generació de deutes il·legítims, que serveixen de pretext per a la imposició de plans d’ajust estructural, els quals obren les portes de sectors clau al capital corporatiu. Així, es produeix una dinàmica d’acaparament extraterritorial de terres, de recursos energètics i minerals, de l’aigua i dels aliments. En altres paraules, es genera una constant Anticooperació: el conjunt d’interferències negatives generades pel model de producció i consumo capitalista del Nord Global sobre les poblacions més vulnerables.

En un moment de particular confluència de diferents crisis globals – econòmica, financera, ecològica, energètica i alimentària – es fa urgent una resposta des de la Justícia Social, Ambiental i Energètica. En aquest marc s’activen un gran nombre de respostes i alternatives socials en tot el planeta, plasmades en iniciatives per l’Auditoria Ciutadana del Deute, per les finances responsables, en defensa de la Sobirania Alimentària, Energètica i dels béns comuns, en lluita contra la impunitat de les transnacionals i les elits extractives, etc. Com ODG, ens vam sumar a aquests esforços i busquem contribuir en ells a través del nostre treball.

D’on venim?

L’ODG és un projecte que neix l’any 2000 per iniciativa de la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern (RCADE), després de la Consulta social per l’Abolició del deute Extern. L’ODG sorgeix de la necessitat de disposar d’informació contrastada, rigorosa, crítica i immediata, per poder nodrir els processos de formació, sensibilització i pressió política. Des dels seus inicis va rebre el suport de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya. En 2004 es crea l’associació Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització (XODG), per facilitar les tasques de formació, denúncia i pressió política.

L’equip de l’ODG està format per una xarxa heterogènia de persones que treballen i col·laboren en els diferents àmbits d’actuació (recerca, formació, difusió i pressió política) i línies temàtiques de l’ODG. Aquesta xarxa és un espai obert a totes aquelles persones que puguin i vulguin aportar el seu gra de sorra en la consecució dels nostres objectius.

VISIÓ

La nostra visió com a ODG és ser un agent de canvi i construcció col·lectiva de realitats locals i globals per a la transformació social cap a un sistema econòmic, polític i social que posa la vida al centre, equitatiu i amb una mirada ecofeminista, de sobiranies populars i per al procomú.

MISSIÓ

Treballem per a la transformació social, ambiental, política, econòmica i financera, enfortint els moviments socials i la societat civil amb una anàlisi crítica, construint narratives i xarxes, i fent incidència política, social i mediàtica. Les nostres línies temàtiques estratègiques són: ‘deute i financerització’, ‘col·laboracions publicoprivades (CPPs) i privatitzacions’ i ‘energia i clima’.

VALORS

Els nostres valors es basen en l’equitat, la justícia social i ambiental, la transparència, la independència (respecte al poder) i l’autonomia (com a forma d’existir), la participació, l’activisme i la coherència.

La nostra estructura

Som una associació amb una estructura horitzontal, amb presa de decisions col·lectives, conformat per un equip tècnic i una assemblea política; la base social de l’entitat. Volem posar les relacions i la vida al centre i contribuir a obrar canvis socials en aquesta direcció. Per això donem molt de valor a les cures i a la claredat de funcionament i rols, dotant-nos d’un conveni laboral consensuat que respecti la cura i drets de les persones treballadores, que es pot consultar aquí.

Disponible per a la descàrrega en Cat, Cast i Ang la nostra memòria d’activitats 2020!
Descobreix tot el que hem fet i guanyat el 2019… campanyes, esdeveniments, articles i informes, documentals i audiovisuals… a més d’apostar pel suport i la connexió entre moviments.

Emma Avilés Thurlow

Coordinadora política i responsable de fundraising.

emma.aviles@odg.cat

Blanca Bayas Fernández

Investigadora i responsable de projectes. Especialitzada en serveis públics i ecofeminismes.

blanca.bayas@odg.cat

Bruna Cañada Roca

Suport a la investigació. En pràctiques a través del Programa de Garantia Juvenil (finançat per la UE, el Fons social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil).

bruna.canada@odg.cat

Josep Nualart Corpas

Coordinador de cures. Investigador i responsable de projectes. Especialitzat en energia i clima.

josep.nualart@odg.cat

Marta Pérez Fargas

Reponsable de comunicació, premsa i sistemes.

marta.perez@odg.cat

Alfons Pérez López

Investigador i responsable de projectes. Especialitzat en energia i clima.

alfons.perez@odg.cat

Nicola Scherer

Investigadora i responsable de projectes. Especialitzada en justícia financera.

nicola.scherer@odg.cat

Virginia Soler

Estudiant en pràctiques. Suport a la investigació.

virginia.soler@odg.cat

Eduard Vázquez

Responsable d’administració, finances i persones.

eduard.vazquez@odg.cat