Òmicron, restriccions, coronavirus, bombolla... El malson ha tornat, un any després, i la Covid tornarà a marcar les festes de Nadal. Això sí, amb pandèmia o sense, i tant si s'és quatre o vint, el
caldo de Nadal no falla a taula el dia 25.
Aigua, carns i verdures. La base està clara i és senzilla, però, com amb tot, és molt important la
qualitat i la
quantitat dels ingredients que s'utilitzen per fer el brou. Un altre aspecte a tenir en compte: fer un bon caldo de Nadal
requereix temps i dedicació. Olla gran en mà, quins són els indispensables perquè sigui saborós i no deixi indiferent els comensals?
Què hi posem?
Aigua: és la base del brou així que si és mineral millor, per evitar gustos estranys.
Verdures: donen profunditat i riquesa al brou i cal que siguin variades. Col, pastanaga, nap, xirivia, porros, api i una patata. I
carns. Sí, en plural, el brou de Nadal combina diverses carns que donen un sabor més intens i complex. Aus, com ara carcasses de pollastre; porc, com la botifarra, la cansalada i, molt important, un os de pernil, i jarret de vedella.
Com el preparem?
La
preparació és
senzilla i no demana massa esforç, només molta
paciència. Cal tenir en compte que seran necessaris
entre quatre o cinc litres d'aigua que barrejarem des del primer moment amb les
verdures i les diferents carns. S'ha de deixar bullir i, quan apareixen impureses, es retiren amb una escumadora. Així s'aconsegueix un brou més fi.
Seria òptim que tot
bulli unes tres hores a foc lent. Si no hi hem posat tota l'aigua des del principi, se n'haurà d'anar
afegint i, alhora,
corregint de sal. Un cop parat el foc, caldrà colar el líquid de totes les verdures i carns i el caldo ja està llest per ser consumit.
Com a
extra, la carn es pot utilitzar per preparar
croquetes casolanes o per
farcir els galets de Nadal. Només s'haurà de desossar i triturar perquè quedi ben barrejada per poder donar-li la forma desitjada.
Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te subscriptor