OPINIÓ

La mare de Carlos

«Arriba Nadal i els grans tenidors seguiran engreixant els seus beneficis mentre molts patiran danys irreparables. I la societat... s’ho mira?»

per Carme Porta, 24 de desembre de 2021 a les 20:00 |
Dissabte és dia de Nadal, no només és una festa celebrada i familiar sinó que també sol estar situada com a moment de solidaritat i comunitat. Són molts els missatges que ens ho recorden: cap criatura sense joguina, que ningú celebri el Nadal en soledat... però la maquinària del benefici econòmic actua sense empatia i sense sentiment.

Els preus de l’energia bàsica per a la vida pugen sense parar aquests dies. L’aigua, la llum o el gas deixen de ser un dret per ser tan sols un negoci, la pobresa energètica és una realitat per molta gent. Aquests dies les companyies subhasten els preus i veiem com fer el brou de nadal o els canelons de sant Esteve serà una de les despeses més altes d’aquests dies, també caracteritzats pel consum.


El passat dia 20, cinc dies abans de Nadal, veiem com en Carlos i la seva mare, de 72 anys, eren desnonats de casa seva, sense alternativa habitacional i amb el solstici d’hivern a punt de començar. Era el sisè intent de desnonament que es va acabar executant. En plena sisena onada de la pandèmia, el fred i la manca d’alternativa llença al carrer en Carlos i la seva mare. Es va fer amb un gran desplegament policial, en furgonetes, amb cascos ben armats i protegits. En Carlos i la seva mare van ser tractats pitjor que molts delinqüents, el seu delicte: voler exercir un dret fonamental, el dret a un habitatge digne.

Els desnonaments han estat una realitat més de la pandèmia, es va parlar de moratòria, una moratòria que no es va aplicar, una moratòria vigent fins al proper mes de febrer que va provocar que inclús el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides hagi interferit en alguns desnonaments amb la demanda de no executar-los.


El benefici econòmic per sobre de les persones. El fons voltor que va comprar l’edifici on vivien en Carlos i la seva mare feia 25 anys, Rontzerius S.L., es va negar a renovar contractes i això ha portat al desnonament. No és el primer ni el darrer cas, ja ha començat la lluita de les 27 llars que conformen Casa Orsola que es troben en la mateixa situació, aquest cop en mans de Lioness Inversiones SLU.

Dos decrets, dos, un d’estatal i un de català protegien dels desnonaments les persones en aquesta situació, no s’han complet i molts desnonaments s’han executat, prop de 20 al dia a Barcelona i Catalunya liderant l’execució dels mateixos.


Arriba Nadal, i com aquell del portal farà fred per molta gent que no podrà escalfar la seva llar. Com aquell del portal no tindran un lloc on estar-se, cap alternativa on protegir-se del fred, de la pobresa i del virus -en plena rebrotada-. Arriba Nadal i els grans tenidors, les grans empreses seguiran engreixant els seus beneficis mentre molts patiran danys irreparables. I la societat... s’ho mira?

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Carme Porta
Tècnica en imatge fílmica, he treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. Actualment, cap de comunicació de Fundació Surt. A Twitter: @carmeporta.
24/12/2021

La mare de Carlos

26/11/2021

En mans de la banda

05/11/2021

​Igualada i Lleida

01/10/2021

​El joc del calamar

03/09/2021

El retorn

13/08/2021

Delta

15/07/2021

Memòria d'un moviment

11/06/2021

Crims (del patriarcat)

14/05/2021

El guepard

16/04/2021

T'ho imagines?

Participació