higiene menstrual

El Govern recull el guant de la CUP Manresa cinc anys després i repartirà copes menstruals als instituts

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, afirma que es distribuirà material d'higiene menstrual a la primavera

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 27 de desembre de 2021 a les 20:33 |
Una copa menstrual | Pixabay
La Generalitat distribuirà copes menstruals i altres productes d'higiene menstrual reutilitzables en alguns instituts catalans per a una prova pilot que iniciarà a la primavera, per planificar i valorar una mesura que vol garantir l'equitat menstrual i estendre a tots els centres de Catalunya el curs vinent.

Aquest fet arriba cinc anys i mig després que la CUP de Manresa presentés una moció al ple de l'Ajuntament de Manresa l'abril de 2016 per facilitar l'accés de les dones a aquest i a altres productes alternatius d'higiene. La proposta dels anticapitalistes va aixecar polseguera a tot l'Estat, fins al punt que el ple va ser cobert per les principals televisions i mitjans de comunicació espanyols, amb reaccions que anaven des de la incredulitat fins a la burla. Alguns, fins i tot van arribar a assegurar que els cupaires volien prohibir les compreses.


Copes menstruals als instituts


La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ho ha anunciat en una entrevista d'Europa Press, com a mesura d'equitat que reconeix el cost afegit durant anys "pel simple fet de menstruar", i ha reivindicat que el Govern central apliqui un IVA reduït o superreduït a aquests productes.


Les copes menstruals es repartiran amb informació "sobre el mateix cos, sobre la menstruació i vinculat als drets sexuals i reproductius", que l'Executiu català vol garantir amb l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius -que lidera Verge i uneix vuit conselleries més- en diferents fases, i aquesta mesura és una d'elles.

La consellera ha detallat que estan treballant en aquesta mesura amb fins a quatre conselleries, entre elles Acció Climàtica -perquè són objectes mediambientalment sostenibles- i Educació, perquè els centres que participin en la prova siguin representatius de la diversitat territorial.

 

Participació